Ljubuški med, vino i ulje nudit će se turistima

Ljubuški pčelari, vinari i maslinari izlagat će i prodavati svoje izvorne, prirodne i zdrave proizvode turistima na Kravici i drugim turističkim odredištima.

To je iznimno važan projekt iza kojeg stoje Grad Ljubuški, tri udruge i JP Parkovi, a njegovo ostvarenje predstavljat će veliki iskorak i napredak, kako za same proizvođače tako i za ukupnu turističku ponudu i razvoj turizma, na koji se u Ljubuškom polažu velike nade i planovi, piše Večernji list BiH.

Riječ je o Udruzi pčelara “Kadulja” Ljubuški, Udruzi vinogradara i vinara “Ljubuški” i Udruzi maslinara “Ljubuški”. Udruga pčelara postoji već nekoliko desetljeća i okuplja više od 100 pčelara, u Udruzi vinogradara i vinara je sedam članova, a na osnivačkoj skupštini Udruge maslinara bilo je 19 uzgajivača maslina. No, maslinara ima više, na području Ljubuškog ima više od 50.000 stabala maslina, što je trećina ukupnog broja maslina u Hercegovini.

– Na prijedlog gradonačelnika Barbarića ostvarit ćemo suradnju, naše tri udruge u gradu u Stubama imat će svoj prostor i prvi zajednički projekt bit će na Kravici. Planirali smo već ove sezone početi s tim, postaviti jedan štand, međutim, nismo imali dovoljno vremena urediti prostor koji bi odgovarao svima jer je sezona počela. No, za sljedeću godinu ćemo se spremiti, a hoće li to biti u sadašnjem postojećem prostoru u tzv. kućicama ili u nekom drugom, to ćemo vidjeti. Na nedavnom sastanku bio je prijedlog da počnemo s izgradnjom etno kuće ljubuškog kraja, u kojoj bi u jednom dijelu bilo izloženo vino, maslinovo ulje i med. Na taj način turisti bi mogli kupiti naše autohtone proizvode – objašnjava Mariofil Rupčić, predsjednik ljubuške Udruge pčelara “Kadulja”.

 
index Instagram400x230 youtube