"Hodnja mira" Humac - Međugorje 2019.

Danas, na blagdan sv. Ivana Krstitelja, održana je tradicionalna međunarodna „Hodnja mira“, koja je započela ispred samostana sv. Ante na Humcu pa sve do župne crkve sv. Jakova u Međugorju.

Vjernici su, prema običaju, molili krunicu te pjevali i zahvaljivali Gospi, a na čelu kolone nošen je križ.

U svojim mislima i molitvama ponijeli su želje, zahvale i žrtvu prikazanu Gospi u čast 38. obljetnice ukazanja.

Kako je nastala „Hodnja mira“?

„Hodnja mira“ je molitveni hod od Humca do Međugorja, nastao 1992. godine.

Tih ratnih dana, kad smo se u tišini prisjećali stote obljetnice župe sv. Jakova, na vratima crkve kao zaštita stajale su daske, a sv. misa slavila se u podrumu župne kuće. I dok su mnogi dvojili hoće li uopće moći doći ijedan hodočasnik, njih 350 iz svijeta, poglavito iz Njemačke na čelu s međugorskim zaljubljenikom Hubertom Liebherrom, zaputilo se pješice od Humca do Međugorja moleći za mir u ratom pogođenoj Hrvatskoj i BiH. I ta prva "Hodnja mira" izrasla je u hodnju po nekoliko tisuća vjernika.

Od tada se svake godine održava 24. lipnja, na blagdan sv. Ivana Krstitelja, odnosno na uočnicu obljetnice Gospinih ukazanja. Za to vrijeme dok su svećenici nosili Presveti oltarski sakrament, kasnije Gospin kip, a sada križ, sudionici su molili i pjevali.

Iako Hodnju mira nije pokrenuo – jer je to učinio Nijemac Hubert Liebherr uz podršku nadbiskupa Franu Franića i fra Leonarda Oreča – fra Slavko Barbarić je ipak od samog početka pa do svoje smrti bio njezina duša.

Znakovita je „Hodnja mira“. Njezin cilj je Međugorje, središte mira iz kojeg se već trideset i osam godina čuje Gospin poziv na mir.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 24 Lipanj 2019 11:27
 
index Instagram400x230 youtube