Ljudoliki manijak ubija po Vojnićima: Za usmrćivanja koristi zabranjeni bojni otrov

Istaknuto Ljudoliki manijak ubija po Vojnićima: Za usmrćivanja koristi zabranjeni bojni otrov

Novi slučaj pokušaja masovnog bojstva životinja trovanjem u Vojnićima.

Zasad nepoznati počinitelj pokušao je napraviti pokolj nad životinjama tako što je na više raskrižja u nekoliko poljskih ulica i uz divlje deponije otpada postavio komade mesa u kojima je bio furadan, piše Šipovača Portal.

Zabranjen u BiH

Pesticid furadan je prema Zakonu o fitofarmaceutskim sredstvima u BiH, zabranjen za upotrebu jer sadrži aktivnu tvar karbofuran. Na policama poljoprivrednih ljekarni ga nema, no doznajemo kako se kod nekih prodavača poljoprivrednih preparata još uvijek može nabaviti 'na crno'.

Samo miligram ovog zabranjenog bojnog otrova dovoljan je da usmrti čovjeka. Zaustavlja prijenos živčanih impulsa, gasi središnji živčani sustav i dovodi do grčenja mišića i samim tim zaustavlja rad pluća i rad srca što dovodi do umiranja u mukama.

Tko zna koliko bi kućnih ljubimaca i ostalih životinja stradalo da nije jedan lovac, šetajući svog psa, uočio komade mesa s otrovom nakon što je pas počeo jesti slaninu ostavljenu na poljskoj cesti, no brzom intervencijom iskusnog lovca, pas je spašen sigurne smrti.

Uginule životinje

On je u međuvremenu obavijestio druge lovce i mještane o pokušaju pokolja otrovom nad životinjama pa ovaj put nisu stradali psi.

Takve sreće nisu bile mačke. Kako se moglo vidjeti, nekoliko ih je uginulo od trovanja, a teško je i pretpostaviti koliko je životinja iz prirode nedužno stradalo tražeći tek komad hrane za preživljavanje - slanina s furadanom bila je njihov zadnji zalogaj.

thumbnail_IMG_20200721_154857.jpg

Po riječima mještana, nije prvi put da se na ovakav način truju životinje u Vojnićima. Dugi niz godina i uglavnom krajem sedmog mjeseca, muku muče s istim problemom.

Nije poznato potiču li visoke ljetne temperature kod vojnićkog trovača životinja želju za nanošenjem boli i ubijanjem, no sigurni smo kako visoke ljetne temperature nisu uzrok drugog velikog problema u Vojnićima.

Otpad u prirodu

Naime, uz sve ove poljske ulice postoji niz divljih deponija na kojima brojni Vojnićani tijekom cijele godine odlažu otpad. Nažalost, od nekad nadaleko čuvenog sela mercedesa, Vojnići su postali selo divljih deponija na koje mještani otpad dovoze upravo onim 'opjevanim' mercedesima iz HRT-ove Žive istine iz 90-ih godina prošlog stoljeća. Ne treba posebno isticati koliko na taj način truju i zemlju i obližnju rijeku, odnosno cijeli ekosustav.

thumbnail_IMG_20200721_164117.jpg

Iako se možda stječe dojam da su Vojnići mjesto opasnog življenja, imaju oni i onu drugu, pozitivnu stranu, s brojnim lijepim primjerima suživota i dijaloga mještana, ali nažalost oni ostanu potisnuti ispadima neodgovornih pojedinaca koji sebe stavljaju iznad zakona i zajednice u kojoj žive.

thumbnail_IMG_20200721_164330.jpg

Poziv u pomoć

Zabrinuti mještani sigurni su da će ljudoliki manijak sa zabranjenim bojnim otrovom opet krenuti u ubojiti pohod nad životinjama, ali pitaju se hoće li u svojoj bolesnoj nakani krenuti trovati i ljude.

Čekaju reakciju policije i nadležnih institucija na kojima je da zaštiti njihove živote i živote domaćih ljubimaca, a da trovač bojnim otrovom i počinitelj više kaznenih djela konačno kazneno odgovara.

Ej čovječe! Imaš li išta ljucko u sebi? Da ti pomognem u odgovoru? Nemaš ti ništa što čovjeku pripada,ti si samo jedna obična sotona.

Objavljuje Nikica DžajićPonedjeljak, 20. srpnja 2020.
 
index Instagram400x230 youtube