Izbori potvrdili: HDZ uvjerljivo najjači u Hrvata, 90-ka iza, HNP treći... HSP-ovi trebaju ujedinjenje, a HRS promjene u vrhu

Na nedavno održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, HDZ BiH ponovno je potvrdio svoj dominantan politički utjecaj među hrvatskim biračima, osvojivši čak 300 vijećničkih mandata diljem zemlje.

Ovi rezultati jasno odražavaju snagu HDZ-a BiH, posebno u općinama kao što su Neum, Ravno, Široki Brijeg, Grude i Posušje, gdje su osigurali natpolovičnu većinu u vijećima.

Druga najjača hrvatska stranka, HDZ 1990, osvojila je 57 vijećničkih mjesta i čini se da se stranka otkad su otišli Božo Ljubić i veterani pomirila s činjenicom da ne mogu nigdje pobijediti, dok je Hrvatski nacionalni pomak (HNP) treći sa 17 mandata, uglavnom u Hercegbosanskoj županiji i time su, očito, zadovoljni.

Ostale hrvatske stranke, HSP-ovi  su osvojili 16 mandata, HRS 14, HSS-ovi 10... prema svemu viđenom HSP-ovi i HSS-ovi bi se morali ujediniti da bi bili ozbiljniji čimbenik, dok bi HRS morao razmisliti o nekim promjenama u samom vrhu jer izuzev općine Grude gdje su se predstavili kao respektabilna organizacija ili konkretno najjača oporbena stranka, u ostalim sredinama nisu ostvarili značajnije rezultate, iako su u sredinama poput Mostara najavljivali ozbiljniji rast stranke.

Na lokalnoj razini, HDZ BiH ostvario je važne pobjede u općinama kao što su Orašje, gdje će stranka imati 19 od 25 vijećnika, te u Distriktu Brčko, gdje je Anto Domić izgledni kandidat za gradonačelnika. U Usori, HDZ BiH ima većinu s 7 od 13 vijećnika, dok su u Žepču, unatoč gubitku gradonačelničke pozicije, hrvatske stranke zadržale većinu u Gradskom vijeću.

HDZ se u Žepču i u drugim, miješanim sredinama mora uozbiljiti i raditi brže i kvalitetnije promjene, ako narod to traži, a da bi se zadržala vodeća uloga, jer vodeća uloga u takvim sredinama znači i očuvanje naroda.

U Travniku, Vitezu i Bugojnu, HDZ BiH je ostvario dobre rezultate i to mora tako biti upravo zbog rečenice prije, dok su u Kupresu i Tomislavgradu HNP i HDZ 1990 bili najjače stranke.

Na jugu zemlje, Čapljina i Čitluk ostaju čvrsta uporišta HDZ-a BiH, s jasnom većinom u općinskim vijećima. Ivo Pavković iz HDZ-a BiH pobijedio je u Širokom Brijegu, gdje stranka dominira s 18 vijećnika, dok je u Grudama Ljubo Grizelj osvojio još jedan načelnički mandat, uz potporu 16 HDZ-ovih vijećnika od ukupno 25.