Rektor Sveučilišta u Mostaru: SUM je postalo sveučilište svjetskog značaja

Sveučilište u Mostaru (SUM) u posljednje je vrijeme stalno u središtu pozornosti javnosti, ali i društvenih zbivanja zbog snažne dominantnosti u akademskom prostoru Bosne i Hercegovine te slijedom impozantnih uspjeha na najrelevantnijim svjetskim rang-ljestvicama i akademske izvrsnosti koju iznova potvrđuje.

O svemu tome razgovarali smo s rektorom Sveučilišta u Mostaruprof. dr. Zoranom Tomićem, piše Narod.hr

Sveučilište u Mostaru je jedno od 8 javnih visokoškolskih institucija u Bosni i Hercegovini te je do danas jedino javno sveučilište u Bosni i Hercegovini na kojemu se nastava izvodi na hrvatskome jeziku te koje njeguje i promiče hrvatski jezik, kulturu i identitet Hrvatskoga naroda. Sveučilište u Mostaru je akreditirano sveučilište od strane Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine.

Tijekom ove godine SUM je uspješno prošao institucionalnu reakreditaciju Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine s devet potpuno ispunjenih i jednim znatno ispunjenim kriterijem od njih ukupno deset te je ocijenjeno visokom ocjenom 9,75 od 10 što ga čini najkvalitetnijim sveučilištem u Bosni i Hercegovini. Osim toga, Sveučilište u Mostaru priprema se za novu međunarodnu akreditaciju koju će provesti Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske pa se stečene diplome na Sveučilištu u Mostaru priznaju u Hrvatskoj kao i u cijeloj Europi.

Osim što potvrđuje svoju poziciju vodećeg lokalnog sveučilišta, Sveučilište u Mostaru svojim impozantnim međunarodnim i svjetskim uspjesima pokazuje svoju konkurentnost i kvalitetu na globalnoj razini te da je sveučilište svjetskog značaja. Sveučilište u Mostaru je ostvarilo najveće uspjehe u povijesti od svoga osnutka pozicioniranjem u vrh kategorija WURI (The World University Rankings for Innovation) svjetske rang-ljestvice inovativnih sveučilišta prema kojoj je Sveučilište u Mostaru 4. u svijetu u primjeni umjetne inteligencije, a impozantni uspjeh ostvarilo je i na najvažnijoj svjetskoj rang-ljestvici sveučilišta THE koja je Sveučilište u Mostaru uvrstila među 3 posto najboljih i najprestižnijih sveučilišta u svijetu.

Koliko Sveučilište u Mostaru ima studenata?

Kako na Sveučilištu bilježimo uspjehe i ubrzan napredak u svim područjima, tako Sveučilište u Mostaru bilježi sve veću zainteresiranost studenata i porast upisanih. Sveučilište u Mostaru ove akademske godine ima između devet i deset tisuća studenata u sva tri ciklusa studiranja, a temeljem analize u akademsku 2023./2024. upisano je 400 ili 5% više studenata na prvom i drugom ciklusu, te na doktorskom studiju u odnosu na prethodnu godinu.
U tijeku prijave za upis na Sveučilište u Mostaru za novu akademsku 2024./2025. godinu te primamo 4569 novih studenata. Zainteresiranost za studije Sveučilišta u Mostaru je velika te očekujemo da će nam na jesen brojke to i potvrditi.

Kakva je unutarnja organizacija Sveučilišta u Mostaru?

Sveučilište u Mostaru predstavlja bogatstvo akademskih mogućnosti s 1 akademijom i 10 fakulteta. Radimo u pet kampusa i osim središta u Mostaru imamo dislocirane centre u Orašju i Vitezu, a Akademija likovnih umjetnosti je u Širokom Brijegu. Fakulteti Sveučilišta u Mostaru nude širok spektar studijskih programa obzirom da se na SUM-u izvodi čak 155 studijskih programa uključujući doktorske studije. Kontinuirano težimo unapređenju i proširenju svojih obrazovnih programa, prateći interese studenata u dinamičnu globalnom okružju te suvremene potrebe društva i tržišta rada stoga smo pokrenuli dva nova diplomska studija: Diplomski sveučilišni interdisciplinarni studij Europski studij i Sveučilišni diplomski studij Primjena umjetne inteligencije na daljinu. 

Osim ova dva studija, pokrenuli smo još dva diplomska studija na daljinu: diplomski sveučilišni studij Novinarstva te diplomski sveučilišni studij Odnosi s javnošću. Smatramo da je to budućnost visokoga obrazovanja. On-line modelom i pružanjem mogućnosti studiranja na daljinu Sveučilište u Mostaru promiče inkluzivnost i jednaku mogućnost obrazovanja svim studentima uključujući one koji zbog zemljopisnih ili drugih ograničenja ne mogu pohađati redovne nastavne programe. Ovo su potrebe modernog društva, a mi pokretanjem ovih studija pokazujemo sposobnost i spremnost da pratimo brze promjene u tehnologiji, ekonomiji i društvu i ono najvažnije da osiguramo našim studentima da steknu relevantna znanja i vještine.

Iako su sveučilišta i akademska zajednica često sustavi koji nisu podložni brzim promjenama, mi se trudimo da Sveučilište u Mostaru ne bude takvo. Mi osluškujemo, učimo, rastemo i razvijamo se u skladu sa svjetskom akademskom zajednicom jer je to zajednica u okviru koje Sveučilište u Mostaru želi biti konkurentno. A prema posljednjim rezultatima svjetskih ranking-ljestvica danas Sveučilište u Mostaru to i jeste. Konkurentno smo i priznato Sveučilište od svijeta i nalazimo se u miljeu najboljih.

Svjetske ranking-ljestvice?

Sve je malo i veliko dok se ne usporedi s drugim. Svrha ranking-ljestvica upravo jeste da relevantno i objektivno pokaže kolika je ukupna kvaliteta jednoga sveučilišta što ponajprije služi studentima, a onda i ostalim članovima svjetske akademske zajednice. Unutar svjetske akademske zajednice samo vas pitaju jeste li, kako i gdje rangirani. Taj podatak im govori sve o vama. Mi smo željeli biti svjetsko sveučilište, a ono što je najteže jeste, najprije ući i pozicionirati se na svjetske ranking-ljestvice, a onda i napredovati. Mi smo to uspjeli. Uspjeli smo se rangirati na najrelevantnije svjetske rang-ljestvice od kojih samo određen broj može naći svoje mjesto od ukupno 30 000 sveučilišta na svijetu.

I ne samo to, uspjeli smo biti četvrti u svijetu u primjeni umjetne inteligencije na najvažnijoj svjetskoj rang-ljestvica inovativnih sveučilišta, WURI (The World University Rankings for Innovation). Zauzeli smo iznimno visoke pozicije i u drugim kategorijama WURI ranking-ljestvice poput kategorije Industrijske primjene u kojoj je Sveučilište u Mostaru zauzelo impresivno 6. mjesto u svijetu, kategorije Studentska mobilnost i otvorenost u kojoj se Sveučilište u Mostaru istaknulo zauzevši 7. mjesto u svijetu, a SUM je rangiran i u kategoriji Potpora studentima i studentski angažman u kojoj je zauzeo 69. mjesto u svijetu. Sveučilište u Mostaru je uspjelo biti jedino javno sveučilište iz Bosne i Hercegovine među 300 najboljih sveučilišta na svijetu s izvanrednim 167. mjestom u ukupnom poretku.

S druge strane, unutar rang-ljestvica postoji svjetska liga prvaka, postoji nešto što je najvažnije, postoji nešto što mi želimo od kada sam ja rektor, i od tada pokušavamo ući, ali nam do sada nije uspjelo. Times Higher Education Impact rangiranje je u svijetu rangiranja liga prvaka i kada se uspijete rangirati na tu prestižnu ljestvicu dobijete globalno priznanje od svijeta da ste svjetsko sveučilište. Sveučilište u Mostaru ne samo da je uspjelo ući među milje najboljih sveučilišta svijeta, nego je Sveučilište u Mostaru pozicionirano na THE ljestvici tako da se nalazi u 3 posto najboljih sveučilišta svijeta.

To su impresivna postignuća koja govore sama za sebe. U narednim danima očekujemo i rezultate s prestižne QS World University Rankings svjetske rang-ljestvice na koju smo se prošle godine uspjeli rangirati te gajim utemeljeno uvjerenje da će Sveučilište u Mostaru ove godine rasti na njoj.

Važnost Sveučilišta u Mostaru za Hrvate u Bosni i Hercegovini?

Stup smo razvoja i opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini. Mi pripremamo nove mlade osobe spremne da odgovore na nove izazove kako u BiH tako i u okruženju. Jedan od tih izazova je pridruživanje Europskoj uniji. Uvjereni smo da imamo konkurentno znanje i visokoškolske standarde da možemo odgovoriti na sve ono što je pred nama. Nezamjenjiva smo institucija razvoja kako našeg naroda tako i cijele Bosne i Hercegovine.

Važnost Sveučilišta u Mostaru za Hrvate na jugu Hrvatske?

Gledano akademski mi smo jedan nedjeljiv prostor. Na afirmaciju Sveučilišta u Mostaru značajan, mogao bi reći i presudan, utjecaj imaju hrvatska javna sveučilišta. Posebno mjesto u našem razvoju i snazi ima Sveučilište u Splitu i sam rektor prof. dr. Dragan Ljutić. Zahvalni smo svim profesorima koji prenose svoja znanja našim studentima.

Dakako tu je Sveučilište u Zagrebu, Sjeveru, Zadru, Dubrovniku, Rijeci, Osijeku i dr. Razloga za takav pozitivan akademski pristup je više. Sama činjenica da na Sveučilištu u Mostaru studira 20 posto studenata iz Republike Hrvatske govori o važnosti ove akademske sinergije koja u središtu ima znanje.

Suradnja s Republikom Hrvatskom?

Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske od iznimne su važnosti za našu stabilnost i razvoj. Sredstva koja dobivamo i sve druge oblike pomoći od presudnog su značenja za naš opstanak. Pored ovih institucija izdvojio bih Rektorski zbor RH koji nam pruža snažnu akademsku potporu i daje nam moguć da učimo i mijenjamo se zajedno. Mi im se odužujemo tako što svaki dan podižemo standarde učenja.Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 01 Srpanj 2024 09:31