Vode i prirodna bogatstva ugrožavaju "investitori" i korupcija: "Vlast uvijek u službi biznisa u odnosu na narod"

Užasni prizori od petka na Poljanama ispod Tušnice kod Livna, gdje su mještani na prosvjedu tijelima stali u obranu mjesnog vodocrpilišta, nakon čega je više osoba zatražilo liječničku pomoć, potresli su bh. javnost.

Aktivisti za zaštitu rijeka i životne sredine upozoravaju kako su izvorišta i rijeke ugrožene od "investitora" i vlasti i da će borba za vodu biti sve intenzivnija.

Robert Oroz, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH za Žurnal predviđa da ćemo nemile scene iz okolice Livna u budućnosti sve češće gledati:

- Investitori svih vrsta su prepoznali vodu kao resurs koji će u bliskoj budućnosti biti veoma vrijedan i tražen. Još jednom se pokazalo da je vlast uvijek u službi biznisa u odnosu na narod. Vode su ne samo jedan od najvažnijih, nego i jedan od najosjetljivijih prirodnih resursa. Učinci klimatske krize uveliko se osjećaju i u BiH. Umjesto da zaštiti naše vode, država razvija i potiče ekonomiju zasnovanu na bogaćenju pojedinaca u kojoj se našom vodom trguje, naša voda neograničeno eksploatira i ubrzano zagađuje. Uz rijeke niču ugostiteljski objekti, luksuzne vile, vikendice i turistička naselja iz kojih se otpadne vode izlijevaju direktno u riječne tokove. Industrijski pogoni nekontrolirano i nekažnjeno ispuštaju otpadne vode u naše rijeke.“

On podsjeća da vodozaštitne zone postaju građevinski placevi za stambene i poslovne objekte čije otpadne vode truju podzemna vrela i vodozahvate naših naselja, i da vlasti daju koncesije privatnim biznisima koji naše vode crpe bez primjerene naknade i bez ikakve kontrole.

- Nekontrolirano crpljenje će u godinama predstojećih suša trajno ugroziti vodoopskrbu stanovništva. Zbog toga je nužno promjeniti Zakon o koncesijama kojim bi se spriječile ovakve malverzacije, te ustavna zaštita vode, vodenih tokova i izvorišta na svim razinama u BiH i direktna kontrola zajednica, a ne stranaka i privatnika, nad vodom i vodoopskrbom - zaključuje Oroz za Žurnal.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 29 Kolovoz 2022 10:46