'Herceg-Bosna žrtvovana za cjelovitu Hrvatsku državu' [video]

Član Predsjedništva Hrvatskoga narodnog sabora BiH, predsjednik Hrvatske demokratske unije BiH i general Hrvatskoga vijeća obrane Miro Grabovac–Titan u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne je rekao kako bi Hrvati u BiH doživjeli debakl da nije uspostavljena Herceg-Bosna.

„Pokojni ministar obrane Gojko Šušak me pozvao 1998. godine u Zagreb i rekao da je Herceg-Bosna žrtvovana za cjelovitu Hrvatsku državu i kako je cijena cjelovite države Hrvatske loša pozicija Hrvata u BiH te da će sve učiniti da to poprave“, otkrio je Grabovac.

Smatra kako hrvatske stranke ne bi trebale izaći na izbore ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona.

„Ukoliko ne bude udovoljen interes hrvatskoga naroda treba potpuno blokirati izbore 2022. godine. Što bi značilo da opet izađemo na izbore, da nam opet netko bira Komšića ili zastupnika iz bilo kojih drugih mjesta gdje Hrvata nema“, pitao se Grabovac.

Izetbegovićeve prijetnje ratom, dronovima, puškama i pješaštvom nazvao je zlim pokušajim jer je svaki rat zlo sam po sebi.

„Ne znam na koju vojsku misli. Ako misli na sadašanje Oružane snage BiH onda to ne stoji jer to nije samo bošnjačka vojska. Ako pak misli na neku bošnjačku paravojsku, jer kaže da ima 8.000 vojnika, ne znam čija je to vojska. Osim toga od koga će to on braniti BiH? Ova zemlja je jednako i hrvatska i bošnjačka i srpska i ostalih. Prema tome nema je od koga braniti“, poručio je Grabovac-Titan.

I docentica na Studiju politilogije Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Sanja Vlaisavljević u emisiji Kompas je navela kako hrvatske stranke ne bi trebale izaći na izbore ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona.

„Ono što mora biti dio odgovora je da Hrvati nikako ne smiju odustati od promjena Izbornog zakona. Dopustiti stari scenarij znači dragovoljno pristati na majorizaciju. Čvrsto vjerujem da je hrvatsko političko vodstvo ovaj put zaista neumoljivo u ostaviravanju zahtjeva koji nisu ništa drugo nego zahtjevi za uvažavanje konstitutivnosti naroda“, poručila je profesorica Vlaisavljević.