Lošo: SAD i talibani su se dogovorili, što brži pad to više izbjeglica u kršćanskoj Europi

"NATO je sinonim za SAD, dakle SAD je izgubio rat", kazao je umirovljeni admiral i geopolitičar Davor Domazet Lošo.

Talibani su preuzeli potpunu kontrolu nad Afganistanom padom Kabula u nedjelju, a s Lošom su novinari razgovarali o pozadini povlačenja SAD-a iz 20-godišnjeg rata i ravnoteži snaga u svijetu koja se s američkog težišta vrlo vidljivo pomiče na rusko i kinesko.

Ovo što se dogodilo u Afganistanu je, prema admiralu, posljedica sve jasnije višepolarnosti svijeta.

"Nakon bipolarne podjele svijeta, u kojoj su dominirale Amerika i bivši SSSR, i kada se proklamiralo da će 21. stoljeće biti američko stoljeće ili stoljeće jednopolarnosti, to se nije dogodilo jer su se digle dvije sile - Rusija s vojnom i energetskom, ali i svemirskom i nuklearnom moći, a Kina s gospodarskom moći".

Posljedica toga je, rezimira Lošo, da se američki imperij mora povući.

"Imperij se održava samo širenjem, osvajanjem, a on se nema gdje širiti, ili može ući u veliki rat bilo s Kinom, bilo s Rusijom ili s obje sile zajedno, ali to sigurno gubi", ocijenio je Domazet Lošo.

Nakon povlačenja iz Sirije, kaže, sljedeći korak je bio Afganistan. Tamo su Sjedinjene Američke Države u 20 godina potrošile tisuće milijardi dolara, oko 3000 vojnika je poginulo, oko 20 tisuća ih je ranjeno, "a ništa postigli nisu".

Cijenu su platile, kaže, i ostale države koje su u Afganistanu imale svoje "misije", a podsjeća da je svojim životom "platio" i jedan Hrvat. "Hrvatska u toj velikoj geopolitičkoj priči nije igrač, nego se je tu našla stjecajem okolnosti", ocijenio je Lošo za u razgovoru za portal Direktno.

Plan okultne oligarhije Zapada

Svi su iznenađeni brzim padom Afganistana, a o tome je nedavno govorio i američki državni tajnik Anthony Blinken koji je rekao da se nije očekivalo da će Afganistan tako brzo potpasti u ruke talibana. Međutim, Domazet Lošo smatra da takav rasplet događaja nije slučajan.

"To je zbog toga što su se talibani i SAD dogovorili. Što brže padanje, to će biti više izbjeglica i to je dio plana iza kojeg stoje George Soros i okultna oligarhija Zapada, rasporediti ih u kršćansku Europu. Sad će biti pritisak na europske zemlje pa i Hrvatsku da primi te izbjeglice iz Afganistana. To znači mijenjanje kršćanskog identiteta Europe i Hrvatske, što je još od njega ostalo", upozorava admiral.

"Svaka vlast koja u Europi to učini, čini zločin i to se mora jednom reći jasno i glasno", konstatirao je.

Pored toga su Sjedinjene Američke Države izbjegličkim valom htjele destabilizirati samo okružje Afganistana, navodi dalje admiral Lošo i spominje Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan i Tadžikistan.

"Naravno da je to Rusija pratila jer ima svoju bazu u Tadžikistanu, a isto tako je bilo i s Kinom koja sada ima velikih problema s Muslimanima u svojoj državi. Namjera je bila destabilizirati ove dvije države, ali one su se pripremile i održale zajedničke vojne vježbe i imaju spremne snage za intervenciju", govori Lošo.

Povučena sva veleposlanstva osim ruskog i kineskog

Sva su veleposlanstva povučena iz Afganistana, kaže Lošo. "Talibani jedino čuvaju upravo kinesko i rusko veleposlanstvo u Kabulu. To znači da je ovo definitivno veliki poraz SAD-a i svih njezinih korifeja koji su bili u toj politici i to neće stati, ovo je tek početak", ocijenio je.

U utorak je i Iran objavio da ostavlja veleposlanstvo u Kabulu, ali zatvara tri konzulata u drugim gradovima.

Osvrnuo se i na govor američkog predsjednika Joe Bidena koji se nakon šest dana šutnje o događajima u Afganistanu u ponedjeljak obratio javnosti.

"Predsjednik SAD-a ne donosi nikakvu odluku samostalno, on samo pročita što mu netko drugi napiše. Njegov govor ne znači ništa, nikoga ne obvezuje i uostalom što je on rekao? Ništa. Priznao je poraz".

'Vlada treba žurno otvoriti pregovore s Moskvom i Pekingom'

Na pitanje što bi hrvatska Vlada sada trebala napraviti kaže:

"Da Hrvatska ne bi bila na krivoj strani povijesti, trebaju žurno otvoriti razgovor s Moskvom i Pekingom, a ne slijepo slijediti politiku Bruxellesa ili Washingtona, a da ne govorim Londona ili Pariza".

"Zapad ne zna što znači rusko hipersonično oružje. Iako je broj borbenih sustava na američkoj strani, projekcija vojne moći je na ruskoj. Gospodarstvo i proizvodnja nisu na Zapadu nego u Kini. Ona kontrolira 95 posebnih metala na kojima se bazira sva suvremena računalna tehnologija i umjetna inteligencija. Oni kontroliraju 95 posto čelika i jedini mogu graditi mostove, željezničke pruge i brodove", oštro kaže Lošo.

Za to vrijeme, ističe, Zapad se bavi kojekakvim "čudnovatim i čudovišnim skupinama".

"Već je počeo teror klimatskih promjena, tu su i Covid-putovnice koje moramo nositi okolo. To je Zapad koji ide svom kraju", zaključio je.