Dr. sc. Čuvalo o hrvatskom nacionalizmu u angloameričkim publikacijama povodom 50. obljetnice Hrvatskog proljeća

Prof. dr. sc. Ante Čuvalo, predsjednik udruge Hercegovačka kulturna baština – Bilig, objavio je članak pod naslovom Hrvatski nacionalizam i hrvatski nacionalni pokret (1966.-1972.) u angloameričkim publikacijama u časopisu Osvit.

Uredništvo ovog časopisa, kojeg izdaje Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, objavilo je taj tekst kao prijevod članka objavljenog u Journal of Croatian Studies još 1989., a povod je ovog prijevoda obilježavanje 50. obljetnice gušenja hrvatskog nacionalnog pokreta poznatog pod nazivom “Hrvatsko proljeće”.

U članku dr. sc. Čuvalo tematizira nacionalizam na hrvatskom prostoru i način na koji je on prikazan u angloameričkim publikacijama.

“Svrha ovoga rada nije proučavati nacionalizam općenito, nego istražiti na koji je način najnoviji val hrvatskoga nacionalizma prikazan u suvremenim angloameričkim publikacijama. (…) Prema marksističkoj ideologiji, nacionalizam se ne može smatrati „iskonskim“, nego je proizvod buržoaskoga kapitalizma. I za marksističke i za nemarksističke „asimilacioniste“ doba nacionalizma već je prošlo i nacionalizam je na putu nestanka. Empirijski dokazi, međutim, jasno ukazuju na to da nacionalizam ne jenjava. Naprotiv, nacionalizam je živ i cvjeta u svim dijelovima svijeta”, stoji u članku kojeg u cijelosti možete pročitati i preuzeti ovdje:

Izvorna inačica članka (na engleskom jeziku) nalazi se na https://www.cuvalo.net/?p=42

Prof. dr. sc. Ante Čuvalo, povjesničar i politički emigrant, rođen je 1944. u Proboju kraj Ljubuškoga. Pobjegao 1965. godine u Italiju a zatim otišao u SAD gdje je studirao filozofiju i teologiju te 1987. doktorirao povijest na Ohio State Universityju s tezom o hrvatskom nacionalnom pokretu 1966. – 1972. Stručnjak je za istočnoeuropsku američku diplomatsku povijest i noviju hrvatsku povijest. Predavao je na Ohio State Universityju i Joliet Junior Collegeu (Illinois).

Bio je jedan od aktivnijih osoba u hrvatskom iseljeništvu u Americi. U Detroitu utemeljio i vodio radijski program Zvuci Hrvatske, u Londonu (Ontario) podignuo crkvu i društveni dom sv. Leopolda Mandića. Triput je biran za sabornika u Hrvatskom narodnom vijeću; bio je tajnik pa predsjednik Udruge za hrvatske znanosti u Americi i dopredsjednik Hrvatske akademije u Americi. Devedesetih, zajedno s Petrom Radielovićem, vodi udrugu Alliance of Croats of Bosnia and Herzegovina, a i izdaju American Croatian Review.

Nakon povratka iz Amerike, iako u mirovini, ne miruje, vrijedno radi te je sa suprugom Ikicom utemeljio izdavačku kuću CroLibertas Publishers. Izdaju svoje knjige i drugih autora na hrvatskom, engleskom i španjolskom.

Objavio je više knjiga na engleskom i hrvatskom jeziku, kao i brojne članke o Hrvatima, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Spomenut ćemo neke od njegovih knjiga: Hrvatski nacionalni pokret 1966–1972 (The Croatian National Movement 1966–1972), Povijesni rječnik Bosne i Hercegovine (Historical Dictionary of Bosnia and Hercegovina), Od Bleiburga do Ljubuškog – Svjedočenja preživjelih, Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.), 100. obljetnica pravaške saborske interpelacije 1918.-2018. – Grozote u Odesi 1916.-1917. i Croatian Martyrs for the Faith (Hrvatski mučenici za vjeru).