Mons. Tomo Vukšić: Zašto je Stepinac svetac

Alojzije Stepinac već je za života, a još više nakon svoje smrti, bio i ostaje vrlo zanimljiv brojnim osobama različitoga stručnog profila, ideološke orijentacije, vjerske pripadnosti te crkvenih i društvenih odgovornosti.

A u prilog toj informaciji neka posluži samo podatak da je od 1947. godine, koliko je poznato, na različitim jezicima objavljeno čak oko 40 životopisa ovoga blaženog mučenika.

O Stepincu je napisano i rečeno vrlo mnogo. I nije baš lako pronaći neku temu ili oznaku njegove duhovnosti koja već ne bi bila dovoljno istaknuta. Pa ipak, s nakanom da se ne ponavlja ono što je rečeno na drugim mjestima, nekako se čini da je Stepinac, kao svjedok i učitelj nade, općenito govoreći, trebao biti više istican i spominjan kao poticaj. I jer ga upravo ta oznaka čini iznimno suvremenim, pa čak i različitim od drugih Božjih ugodnika s ovoga područja, želio bih upravo o toj temi izreći nekoliko misli.

Devetnaest blaženika i svetaca 
Crkve među Hrvatima

Katolička crkva hrvatskoga govornog područja dala je do sada 19 blaženika i svetaca. Među njima je 12 muškaraca i sedam žena, od kojih četiri nisu etničke Hrvatice, ali su živjele i umrle među Hrvatima.

Tri su službeno proglašena sveca: Nikola Tavelić, Leopold Bogdan Mandić i Marko Križevčanin. A blaženim je proglašeno njih šesnaestero: Augustin Kažotić, koji je vjerojatno čak dva puta bio beatificiran, Jakov Zadranin, Gracija Kotoranin, Ozana Kotorka, Alojzije Stepinac, Ivan Merz, Marija Petković, Miroslav Bulešić, Anton Durkovic, Serafin Glasnović Kodić, Anton Muzić i Drinske mučenice: Jula Ivanišević (Hrvatica), Berchmana Leidenix (Austrijanka), Krizina Bojanc (Slovenka), Antonija Fabjan (Slovenka), Bernadetta Banja (Mađarica).

Svakom postupku za proglašenje blaženim ili svetim nužno prethodi činjenica da u narodu Božjemu postoji, barem na lokalnoj razini, spontano i rašireno uvjerenje o svetosti osobe koja je kandidat za čast oltara i, povezano s tim, da postoji također spontano nastalo očitovanje pučkoga štovanja njezine svetosti. To štovanje, sve dok kandidat ne bude proglašen blaženim, ne smije biti javno, to jest ne smije se poticati ni odvijati se uime Katoličke crkve, nego može biti samo privatno, koje se događa na razini neslužbene pobožnosti pojedinaca ili cijelih skupina.

Neka imena ovih blaženika i svetaca više su poznata, a neka manje. Za svakoga od njih, međutim, postoji barem lokalna raširenost uvjerenja u njihovu svetost te očitovano i trajno štovanje jer, u protivnom, ne bi mogli biti proglašeni. Pa ipak, nekima od njih vjernici se radije i u velikom broju utječu u zagovor. Za neke druge to je nešto rjeđe, dok su imena nekih jedva poznata našoj široj katoličkoj javnosti, što je, vjerujem, posvjedočilo nabrajanje imena svih naših blaženika i svetaca.

Specifična razlika Alojzija Stepinca - jednodušno pristajanje vjernika

Promatrajući i analizirajući spomenute blaženike i svece pod vidom masovnosti štovanja koje im iskazuju vjernici, lako je uočiti da je sudjelovanje u štovanju Stepinca jednodušno, što je specifična razlika odnosa vjernika prema njemu u usporedbi sa svim ostalima. Naime, iako su svi oni zaista štovani, ni kod jednoga od njih ne postoji tako snažno izraženo općenarodno pristajanje kao što je to u primjeru Alojzija Stepinca. Njegova svetost za vjernike je toliko bila uvjerljiva da je na razini pučkoga štovanja bila neupitna još prije negoli je bio proglašen blaženim. Dovoljno je prisjetiti se mnoštva bezimenih, malih, običnih ljudi, koji su svakodnevno spontano klečali i molili na Stepinčevu grobu, što je mogao vidjeti svatko tko je dolazio. Također, euharistijskih slavlja u zagrebačkoj katedrali svake godine na 10. veljače desetljećima prije proglašenja blaženim. Istina, ta misna molitva službeno je bila formulirana kao zadušnica i upućivana nebesima kao želja da Crkva kardinala Stepinca službeno uzdigne na čast oltara. Međutim, jednako je istina da su se vjernici na tim misama masovno okupljali s već postojećim dubokim i općim uvjerenjem da je Stepinac zaista svet. Stoga je službena beatifikacija, koja je kasnije uslijedila, za hrvatske katolike bila prvenstveno samo potvrda sa strane službene Crkve onoga što su oni otprije osjećali i prakticirali, a ne razrješenje dvojba ili odgovor na nejasnoće, koje bi oni eventualno imali u vezi s tim pitanjem. I dok postoje blaženici i sveci za koje bi se moglo opravdano kazati da, i nakon službene beatifikacije ili kanonizacije, na razini pučke pobožnosti vjernike treba gotovo “nagovarati” ne bi li njihovo štovanje prestalo biti samo lokalno ili pojava, koja se događa u okviru samo manjih zajednica, vjerničkih, redovničkih ili biskupijskih, u Stepinčevu primjeru to je posvema drukčije. Naime, jednostavno rečeno, on je od početka općeprihvaćeni narodni svetac hrvatskih katolika.

Budući da se za Alojzija Stepinca nedvojbeno može kazati da je on, više negoli ijedan drugi naš blaženik ili svetac, prihvaćen kao duhovni i zaštitni znak hrvatskih katolika opće, u nastavku bih želio pozornost zadržati upravo na fenomenu te opće raširenosti uvjerenja među hrvatskim katolicima o njegovoj svetosti i pokušati potražiti objašnjenje te pojave. I za razliku od napasti, koja nije nepoznata, da se to jednodušno pristajanje vjernika pokuša protumačiti političkim, ideološkim, narodnim, civilizacijskim ili kulturološkim razlozima, ovu temu mora se držati na području teologije i Crkve kao naroda Božjega jer je samo tamo njezino rodno mjesto i životno ostvarenje. Naime, samo teološki i ekleziološki govor o svetosti odgovara istini i nije njezina opasna redukcija.

Stepinac je svetac

Pokušajmo ponajprije sažeto obrazložiti zašto smo uvjereni da je Stepinac svetac?

Vjerujemo da je Alojzije Stepinac svetac i da će svecem biti proglašen kada to providnost bude htjela i kada to bude najprikladnije zato što je njegova savjest bila čista i mirna. I ne samo da smo u to uvjereni nego znademo da je to već dokazano u vrlo strogim crkvenim istraživanjima.

Vjerujemo da je svetac također zato što je u svom životu u vrlo visokom stupnju ostvario blaženstva Isusova (Mt 5,1-12). Bio je siromašan u duhu jer je ponizno priznavao da je iz Božjih ruku primio sve. Bio je ožalošćen zbog poniženja i nasilja koja su nanošena Bogu, ljudima i Crkvi. Bio je krotak po svom duhovnom asketskom životu. Bio je gladan i žedan pravde za svakoga čovjeka, za svoju Zemlju i svijet. Bio je milosrdan prema bijednima i progonjenima i odlučan prema moćnicima u obrani prava čovjeka i Crkve. Pokazao je to već u prvim godinama svoje biskupske službe, a osobito za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata. Njegova duhovna borba za čisto srce omogućila mu je da bude jedan od najvećih mirotvoraca svoga vremena. Bio je i progonjen zbog pravednosti, ali je ustrajao kao svjedok evanđelja i život završio kao mučenik. Stoga vjerujemo da je njegovo kraljevstvo nebesko! Uz to, vjerujemo da se na Stepinca mogu primijeniti također riječi Isusova posljednjega blaženstva: “Blago vama kad vas - zbog mene - pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!” (Mt 5,11-12).

Vjerujemo da je Stepinac svetac zato što je mnogo, dugo i na razne načine trpio za istinu i Isusovo evanđelje i zato što je učinio sve što je mogao u onim okolnostima da se zaštiti svako Božje stvorenje i da se poštuju temeljna prava svakoga čovjeka, a da ni u jednom času nije popustio ni pred strašnim prijetnjama ni pred zavodljivim obećanjima, niti je imao straha, ni ozlojeđenosti ni mržnje prema svojim progoniteljima.

Vjerujemo da je Stepinac svetac i zato što se nije našlo ništa, ni u njegovu životu ni njegovu djelovanju, ni dok je bio na slobodi ni u zatvoru, što bi moglo povrijediti nastojanja usmjerena prema jedinstvu kršćana u skladu s Isusovom molitvom da svi budu jedno (Iv 17,21). To vjerujemo također zato što je Stepinac u naše dane ponovno višestruko nepravedno napadan i optuživan. No ne zbog tih napada kao takvih, nego zato što se, ponavljanjem lažnih optužbi, nastavlja njegovo mučeništvo, koje on, blaženik u nebesima, tako vjerujemo, i ovaj put prihvaća krotko, strpljivo, s povjerenjem u Božju providnost i s Isusovom molitvom na svojim usnama: Da svi budu jedno! I tako svojim novim mučeništvom iz nebesa ponizno nastavlja dopunjati “što nedostaje mukama Kristovim za tijelo Njegovo, za Crkvu” (Kol 1,24). Upravo zato vjerujemo da za blaženoga Alojzija vrijede Isusove riječi: “Velika je plaća njegova na nebesima!” (usp. Mt, 5,12).

Stepinac učitelj nade

A u čemu je bio Stepinčev poseban način svetosti, koji ga je učinio tako dragim narodu Božjemu među Hrvatima?

Kažu da je francuski mislilac Teilhard de Chardin u svoje vrijeme napisao: “Svijet će pokloniti svoje povjerenje onima, koji mu budu znali pobuditi nadu”. I imao je posvema pravo! U tom smislu, misleći na povjerenje koje hrvatski katolici gaje prema blaženom Alojziju Stepincu, smije se kazati da je to prvenstveno zato što je on u crkvenoj zajednici, na čije je čelo bio postavljen kao biskup, kao i u cijelom narodu, kojemu je svom dušom pripadao, uporno budio i svojim primjerom podržavao nadu u gašenje svakoga ideološkoga, političkoga i moralnoga mraka te u izlazak u duhovnu i društvenu slobodu.

Stepinac je darivao nadu koja je izlazila iz njegove vjere, unutarnje slobode i očitovala se u snazi njegovih uvjerenja. Temeljio ju je na vjeri da je svaka kršćanska nada u Gospodinu Bogu, da od njega dolazi i da se u njemu ostvaruje. U tom smislu, i njegovo je biskupsko geslo bilo: “U tebe se, Gospodine, uzdam!” On se tako pretvorio u učitelja nade jer je, pavši na hrvatsku zemlju, u skladu s mišlju svetoga Pavla, bio “apostol Krista Isusa po nalogu Boga, Spasitelja našega, i Krista Isusa, nade naše” (1 Tim 1,1). U toj zemlji je svjedočio, umro i za sve donio obilat rod. Bila je to nada od koje je ponajprije on sam živio. Zapravo, bila je to njegova vjera u Isusa Krista i vječni život, koje u njegovu slučaju nije moglo ugroziti nikakvo trunjenje na zemlji, pa ni ono u zatvorskoj ćeliji u Lepoglavi. Dapače, upravo suprotno, Stepinčeva nada izrasla je kao plod upravo na tom umiranju. Odnosno, kao što bi rekao Isus u usporedbi sa zrnom pšenice: “Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod” (Iv 12,24).

Stepinčevo pouzdanje u Gospodina zaista je bilo čudesno veliko. U dugoj moralnoj noći ljudskoga roda, koja se u ono vrijeme, u obliku različitih nastranih ideologija, totalitarnih režima, zločina, stradanja i progona, tako snažno bila sručila na njegov narod i Crkvu, i na gotovo cijeli svijet, te vremenski nadživjela i Stepinčev odlazak s ovoga svijeta, mogla ga je održati samo njegova unutarnja sloboda iz koje je rasla nada koju je prenosio i na druge.

Njegova nada, koju je utemeljeno gajio, protezala se usporedno i na narodno i na crkveno biće. Znao je da Crkva Kristova živi samo u životima konkretnih ljudi, koji uvijek pripadaju konkretnom narodu. Znao je da su konkretan čovjek i konkretan narod fizička pretpostavka postojanja Crkve. Znao je da nema slobodna vjernika bez slobodna čovjeka i da nema slobodne Crkve Kristove bez slobodna naroda. Znao je da je Crkva onakva kakvi su ljudi i da je Crkvi onako kako je ljudima jer ljudi su Crkva. Zato je smatrao da i hrvatski narod, kako bi mogao ostvarivati svoju slobodu, ima pravo na svoju državu, utemeljenu na Božjoj pravdi i uređenu pravednim zakonima.

Uz to, ako se samo sjetimo onoga “tužnog procesa” protiv njega, lako je uočiti da je u sudnici jedini posvema slobodan u duši bio upravo Stepinac. A najzarobljeniji bili su upravo oni koji su ga lažno optuživali i sudili. Dapače, što god je mrak u obliku vlasti raznih totalitarizama i svakovrsnih nasilja bivao tamniji, Stepinčeva je zvijezda nade postajala sjajnija. I ljudi su tu nadu s povjerenjem slijedili. •

Suvremen svetac

Primjeri svetaca su draga vrijednost i uspomena iz prošlih vremena, no nikako samo blistavi eksponati u povijesnom muzeju svetosti naroda Božjega već su također, i uvijek, vrlo zahtjevna pojava jer, bez želje za nasljedovanjem njihova primjera, govor o svecima ima vrlo malo smisla. Takav eventualni govor prestaje biti teologija i postaje obična povijest.

U skladu s tim, danas, kada živimo u drukčijim okolnostima, trebamo postaviti pitanje: Koje su poruke blaženoga Alojzija nama, odnosno što ga čini aktualnim našoj generaciji vjernika?

Prvo, svjedočeći o svojoj unutarnjoj slobodi, iz koje su proizlazili i njegov stav i govor, Stepinac je kazao u sudnici: “Na sve tužbe koje su ovdje protiv mene iznesene odgovaram, da je moja savjest mirna, (…). Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i poniženje, nego - jer mi je savjest čista - pripravan sam svaki čas i umrijeti. (…) A što se tiče mene i moga suđenja, ja ne trebam milost, savjest mi je mirna.”

Poruka je, dakle, jasna: Mirna savjest najljepša je zastava, a čisto srce najdraži grb, koje se može istaknuti kao legitimaciju katoličkoga vjernika u bilo kojemu vremenu. Odnosno, mirna savjest i čisto srce, koji su Stepincu omogućili da svijetli u onomu mraku, poziv su za nasljedovanje.

Drugo, Stepinac je bio osuđen i zato što se hrabro suprotstavio pokušajima da se u Katoličkoj crkvi među Hrvatima izazove neposluh prema Svetom Ocu papi i tako naruši crkveno jedinstvo. Naspram tomu, on ne samo da nije prihvaćao takve pokušaje već je, nastojeći da sveta, apostolska i Katolička crkva zaista bude također jedna, postao svijetao primjer mučenika jedinstva Crkve. Stoga Stepinac, kao graditelj jedinstva Crkve oko njezinih zakonitih poglavara i Petrova nasljednika, jest primjer za svako doba, pa i za naše vrijeme, kad je Stepinac ponovno postao na neki način mučenik za jedinstvo.

K tomu, Stepinac je živio u vrijeme kad su mnogi nevini stradali. Među njima neki su umirali na način pravih kršćanskih mučenika te stoga zaslužuju čast oltara. Na nama je da ih otkrijemo i ponizno službenu Crkvu uvjerimo u njihovu svetost. Ili da to barem pokušamo pokretanjem postupaka istraživanja. Stoga je Stepinčevo proglašenje blaženim poziv svima zauzeto raditi na prepoznavanju i drugih svetaca iz hrvatskoga naroda.

Uz to, Stepinac bi se vjerojatno složio s tvrdnjom da je društvo, u kojemu živimo, po mnogočemu osiromašeno. Mnogi u njemu gladuju za pravdom, istinom, prijateljstvom, radnim mjestom, redovitom plaćom, domom, a neki i za kruhom. I mnogo drugoga nedostaje. No, oskudica nade najopasniji je oblik siromaštva, koji se opasno širi i u Hrvatskoj i u BiH.

Svega toga, pa i nade, još više je manjkalo u Stepinčevo vrijeme. Stoga se čini da Stepinac našu generaciju kršćana posebice poziva na osnovno kršćansko poslanje koje se zove svjedočenje nade jer ona je prva duhovna hrana kršćana i osnovno sredstvo evangelizacije svijeta.