Što je rekao Mons. Hoser u Međugorju svećenicima?!

Ovih dana se u Međugorju održava 24. duhovna obnova za svećenike iz 34 zemlje. Ukupno je nazočno 340 svećenika, a najviše ih je iz Hrvatske i Poljske. Vizitator za Međugorje mons.Hoser je spomenuo jednu činjenicu koja govori o našoj katoličkoj vjeri.

Kad je zaređen za svećenika 1974.godine, bio je svjedok prvog poslijekoncilskog perioda krize vjere koju je zahvatio Europu, a kasnije obje Amerike i Afriku. Djelovao je u Francuskoj u Parizu. Danas je prisutan drugi val krize vjere poslije koncila. Za krizu vjere jednim djelom smatra odgovornima biskupe i svećenike.

Također misli da mi vjernici sigurno ne možemo izbjeći odgovornost za našu vjeru i što je najgore mi si umišljamo da smo vjernici. Nije dovoljno samo ići redovno na svetu misu, redovno se ispovjediti ,davati redovinu za crkvu i slično. Postavio je pitanje da li se preispitujemo kakvi smo na djelima, koliko smo spremni pomoći čovjeku – bližnjemu svomu?

Da li se vodimo rečenicom: „Gola zaodjenuti, gladna nahraniti i žedna napojiti“ odnosno, da li smo spremni saslušati probleme ili nevolje svoga bližnjega. Ako ne možemo novčano pomoći možemo li ga bar saslušati ili dati riječ utjehe?

Mislim da svi padamo na tom planu, čast izuzecima ali takvih je vrlo malo.

Isus kaže: „Na uska vrata uđite u kraljevstvo nebesko jer široka vrata i širok put vode u propast“.

Razmislimo o našoj vjeri. Papa Franjo stalno naglašava problem migranata i Europa baš polaže ispit u vezi rješavanja te problematike. Pa i oni su ljudi, na sliku Božiju stvoreni kao i mi, nastavlja Papa. A mi postavljamo ograde…

U dobru je lako biti dobar, no u muci se poznaju junaci-jednom davno reče Njegoš.