Epidemiologinja Jurić: Neznanje uzrokuje strah

C ijepljenje protiv koronavirusa još nije počelo u BiH i nitko precizno ne zna reći kada će biti dopremljene prve doze Pfizerova cjepiva, a pučanstvo ima mnogo pitanja.

Neka od njih su trebaju li se cijepiti oni koji su preboljeli koronu, moraju li cijepljeno nastaviti nositi zaštitne maske. Građani se zanimaju koje vremensko razdoblje mora proći od prvog do drugog Pfizerova cjepiva.

- Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, osobe koje su preboljele koronu neophodno je da od trenutka kada je kod njih korona završila prođe šest mjeseci.

Nakon toga mogu primiti cjepivo protiv koronavirusa. To je prema sadašnjim uputama. One se, naravno, mogu mijenjati - pojasnila je za Faktor.ba epidemiologinja dr. Andrea Jurić. Podsjeća da će prve dopremljene Pfizer cjepiva ići za medicinsko osoblje, prioritet imaju oni koji rade s Covid-pacijentima.

Jurić je prokomentirala situaciju u kojoj su se pojedini zdravstveni radnici već izjasnili da se ne žele cijepiti.

Treba raditi na promociji cijepljenja i kod zdravstvenih radnika

- Moram reći da se nažalost na medicinskim fakultetima jako malo uči o procesu imunizacije i ne ulazi se u suštinu. I zdravstvenom osoblju, pogotovo medicinskim sestrama, tehničarima, potreban je aktivniji pristup, da im se objasni koje vrste cjepiva postoje, prednosti. Neznanje uzrokuje strah. Kada upoznate neku materiju, eliminirate strah tih ljudi na neku normalnu percepciju. Kranji je trenutak da Federacija počne s promocijom cjepiva, iako je trebalo ranije. To je na Federalnom zavodu za javno zdravstvo i Federalnom ministarstvu zdravstva, da se ne bi dogodilo da veliki dio cjepiva kada jednom dođe i propadne - savjetuje Jurić.

Osvrnula se i na nuspojave koje sa sobom nosi cijepljenje.

- Jasno je da može doći do nuspojava budući da je Pfizerovo cjepivo dobilo privremenu dozvolu od Europske komisije, privremena je licenca za rad. Ta se licenca može produžiti u trajnu, ali i ukinuti. Sve ovisi o tome kako će cjepivo proći, u kojem će opsegu nuspojave biti zastupljene - govori nam.

Podsjetila je da se Pfizer cjepivo mora primiti dva puta.

- Nakon prve doze, druga ide za 21 dan, ili najkasnije za 28 dana. Oni koji prime cjepivo trebaju nastaviti nositi maske, držati distancu iz više razloga. Prvo, da bi se razvio imunitet treba proći najmanje sedam dana od drugog cjepivva. Još nije sasvim dokazano je li osoba koja je imuna i cijepljenja, može li prenositi koronu. To su nepoznanice. Zajednički stav zemalja Europe je da bi se i dalje trebale nositi maske, dok se ne dođe do konkretnih odgovora - kazala je Jurić.