BiH na prvom mjestu u regiji po švercu cigareta? [video]

U mnogo čemu posljednji, po švercu cigareta, u regiji i Europi, prvi.

Procjene su da u BiH više od polovine prodatog duhana i duhanskih proizvoda potječe iz nelegalne trgovine. Pakovanja cigareta bez trošarinske markice preplavila su naše tržište.

Više od 100 milijuna maraka prihoda je izgubljeno u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, javlja RTRS.

Kako izračunaše ekonomisti, godine nelegalne trgovine sa ovom trošarinskom robom odnijele su mostove, kliničke centre, vrtiće, škole.

Oni koje se bave legalnom prodajom cigareta tvrde da godišnje gube više stotina milijuna maraka zbog šverca ovom trošarinskom robom. Nelojalna konkurencija za posljedicu ima manje plaće zaposlenih i manji broj radnih mjesta.

- Mi godišnje gubimo 200 milijuna KM. Tim novcem bi mogli podići plaće radnicima za 30% i zaposliti još trgovaca - kaže Ajla Alimanović, dirketorica E-novina BiH i Lafka kioska u Republici Srpskoj.

Godinama BiH bilježi sve manje prihoda od trošarina na duhan i duhanske proizvode, a broj pušača nije smanjen. Da crno tržište postoji pokazuju i podaci Uprave za neizravno oporezivanje.

- U osam mjeseci 2020. godine prihodi od trošarina iznosili su 500 milijuna KM, dok su u istom razdoblju 2019. godine dostizali 608 milijuna. Za nekih 108 milijuna KM u ovoj godini su manji prihodi - rekao je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 27 Rujan 2020 12:19