Budi ponosan: Dan oružanih snaga i Dan hrvatske kopnene vojske:

Danas je Dan oružanih snaga i Dan hrvatske kopnene vojske – obilježava se kao sjećanje na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske.

Gledajući kroz povijest i iskustva iz Domovinskog rata, s ponosom možemo reći kako je Republika Hrvatska od primateljice međunarodne pomoći postala zemlja izvoznik svjetske sigurnosti, čvrst i pouzdan saveznik. Pripadnici Oružanih snaga danas sudjeluju u 7 mirovnih misija UN-a u, dvije NATO mirovne operacije te u jednoj misiji EU.

Imali smo jedinstvenu povlasticu doživjeti najslavnije stranice naše nacionalne povijesti još od vremena svoje samostalne države u doba narodnih vladara. U godinama stvaranja, obrane i oslobađanja Republike Hrvatske sažeta su stoljeća naše povijesti, naše tragedije i naše nade, i sve naše pobjede, koje su vodile do ove, konačne. Pokazali smo da znamo, da hoćemo i da možemo sve kad smo složni, kad nas vodi domoljublje, kad nas nadahnjuje misao slobode.

Budimo ponosni na slavnu povijest hrvatske vojske! Neka nas ta baština nadahnjuje danas i uvijek na predan rad za našu slobodu, neovisnost, sigurnost i mir…

Zbor narodne garde – junaci Hrvatske i stožerne postrojbe u obrani Hrvatske 1991. godine:

 
index Instagram400x230 youtube