Pogled preko granice - Hrvati u BiH

Novo izdanje emisije Pogled preko granice - Hrvati u BiH pogledajte u srijedu, 26. listopada, u 18:10 na Drugom te u 20:30 na Četvrtom programu HTV-a.

Dva su koraka još do službenih rezultata općih izbora održanih 2. listopada. Ponovno se prebrojavaju glasovi za Predsjednika Republike Srpske. Svi ostali rezultati su poznati. Teče rok za žalbu, kad on prođe, Središnje izborno povjerenstvo objavit će službene rezultate. Trebalo bi to biti do 3. studenoga. Sve ide vrlo sporo.

Izbori u BiH su i jedan od povoda da u studio pozovemo zastupnika u Hrvatskome saboru iz XI. izborne jedinice Nevenka Barbarića. Zastupnik Barbarić diplomirani je inžinjer građevine s dugogodišnjim iskustvom rada u struci. Čak u četiri puna mandata obavljao je dužnost gradonačelnika Ljubuškog.

Po prvi puta u povijesti Orašje je proslavilo Dan grada. Naime, Oba doma Parlamenta Federacije BiH u ožujku su ove godine donijeli odluku o promjeni statusa Orašja iz općine u grad. Svečano obilježavanje započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima 106. brigade, nastavljeno svetom misom zadušnicom i Susretom posavskih pjesnika, dok je završeno Svečanom akademijom. 

Zanimljivo je što su se u obilježavanja 30. obljetnice stradanja Hrvata Bosanske Posavine uključili i motoristi iz toga kraja. Organizirali su i Prvi Posavina tour. 

Iz ravne Posavine vodimo vas poštovani gledatelji u entitet Republika Srpska. Ove je godine Župa Svetoga Josipa u Tesliću proslavila stogodišnjicu postojanja. Tamo djeluje i mala, ali radišna hrvatska zajednica. Posjetila ih je naša ekipa:

U Slavonskom je Brodu predstavljena knjiga "Slagalice", poznatog hrvatskoga književnog kritičara i esejista Milana Bešlića, koji je veliki dio svoga znanstvenog rada posvetio je upravo Hrvatima u Bosni i Hercegovini. 

Iz Posavine selimo u hercegovački Široki Brijeg, gdje je održan tradicionalni Mediteran film festival. Grand Prix je osvojio film "Kako spasiti mrtvog prijatelja", ruske redateljice Marusje Siroječovskaje, a nagradu Best Short "Ne možeš me automatizirati" redateljice Katarine Jazbec iz Slovenije. Prema ocjeni publike, najbolji je bio film "Babajanja", hrvatskog redatelja Ante Zlatka Stolice.

Urednik emisije je Anto Pranjkić.

 
index Instagram400x230 youtube