'Krvavo more' na Makarskoj rivijeri, aktivisti kažu da lokalni šef uništava plaže

OpćinaBaška Voda nedavno je platila privatnoj tvrtki da u more baci poveću količinu zemlje iako zakon jasno zabranjuje deponiranje zemlje u more.

Mještanima je bilo neobično da se radovi na plaži u Krvavici odvijaju u subotu ujutro. More puno blata i građevinske strojeve dokumentirali su i prijavili Državnom inspektoratu i Županiji, piše Index.hr.

Ispričali su nam da je istovareno možda i dvadesetak kamiona zemlje, a kad su strojevi završili s poslom, bilo je jasno da je u moru nastalo i takozvano pero, izduženi zemljani mul.

Izmijenili obalnu crtu, bacali zemlju u more, ali Inspektorat ih ne kažnjava

Time je izmijenjena obalna crta. Iz odgovora Državnog inspektorata doznali smo da je Općina to odradila temeljem svog Plana upravljanja pomorskim dobrom, a za njega nije dobila suglasnost Županije.

"Općina Baška Voda je zapisnikom upozorena da je pri radovima tehničke sanacije ili uređenja postojećih kamenih 'pera' kao i 'dohrane' plaža, koji su planirani Planom upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Baška Voda, nužno koristiti adekvatni materijal za te radove i to isključivo kameni i šljunčani materijal bez primjesa zemlje.

Kako je nadzorom utvrđeno da su nakon izvedenih radova nepoznate osobe na lokaciju odložile neadekvatan materijal s većim udjelom zemljane frakcije, po nalogu Općine Baška Voda, navedeno je uklonila ovlaštena tvrtka", odgovorili su iz Inspektorata.

Inspektorat kaže da je upozorio Općinu da ne baca zemlju u more, ali da ne zna tko ovo čini

Nigdje ne navode da su kaznili počinitelja.

Državni inspektorat, dakle, u svom odgovoru pokušava objasniti da je netko drugi istovario kamione zemlje u more, da su to učinile neke nepoznate osobe u subotu ujutro, odmah nakon što je Općina završila sa svojim dijelom bacanja otpada u more.

Upitali smo ih jesu li na bilo koji način sankcionirali Općinu. Do objave članka nisu nam dostavili tu informaciju.

Od vijećnika Općine Baška Voda doznali smo da je radove izvodila tvrtka Sekon, da ju je za to ovlastio načelnik i da je vrijednost posla do 70.000 kuna jer toliko načelnik ima ovlasti sam potpisati.

Nije ovo prvi put da Općina preko angažirane tvrtke baca građevinski otpad u more nazivajući to nadohranom plaže niti je prvi put da je Inspektorat posjećuje i odlazi bez izrečene kazne. A nije ni zadnji.

Par dana nakon posjeta inspektora Općina opet baca građevinski otpad u more

Svega nekoliko dana nakon odlaganja zemlje u more na plaži u Krvavici i posjeta inspektora koji su je barem upozorili, Općina je ponovno nadohranjivala plažu građevinskim otpadom, ovaj put iz kamenoloma. Bez obzira na to što su inspektori rekli, kamioni su istovarali materijal u more.

Htjeli smo čuti što na sve to kaže Općina. Poslali smo upit, ali nam nisu odgovorili. Baškom Vodom upravlja HDZ-ovac Josko Roščić, a o njemu smo više puta pisali.

I ovaj ponedjeljak, drugi put od upozorenja inspektora, Općina je zatrpavala stoljetne sike

I tek što smo pomislili da smo završili s pisanjem ovog članka, dobili smo informaciju da Općina Baška Voda opet, drugi put nakon posjeta inspektora, deponira građevinski otpad u more.

Razgovarali smo s općinskim vijećnikom Nezavisne liste mladih Josipom Topalovićem, koji tvrdi da su u ponedjeljak, 11. travnja, kamioni istovarivali materijal na stoljetne kamene sike u Baškom polju.

Vjeruje da ovdje nije bila riječ o čistoj zemlji kao ranije u Krvavici, nego da je bačen raznovrstan građevinski otpad, kamen s primjesama zemlje.

Vijećnik: Dosad su potrošili milijun kuna na "nadohranu" plaža

"Sad zatrpavaju sike građevinskim materijalom kako bi se proširila plaža. Dosad je Općina potrošila oko milijun kuna iz proračuna na ovu, kako je zovu, 'nadohranu'. Kamen kojim se plaža trebala nadohranjivati dobili smo od države kad se bušio tunel Sveti Ilija, ali na kraju se ni to nije koristilo, nego se mljeo neki drugi materijal i zemlja. Od samog početka, kad je raspisan natječaj za mljevenje kamena, već je oko njega bilo dosta nepravilnosti i nelogičnosti, na što smo kao vijećnici više puta upozoravali", poručuje Topalović.

Plaže u Baškoj Vodi nisu umjetne da bi ih odnijelo more ako se svake godine ne zatrpavaju. One su prirodne. Da ih se ostavi na miru, ništa im se ne bi dogodilo.

 
index Instagram400x230 youtube