Markić s čela SOA-e odlazi za veleposlanika u Pariz?

Jedno od rijetkih imenovanja o kojemu su se uspjeli usuglasiti premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović bilo je produljenje mandata Danielu Markiću na čelu Sigurnosno-obavještajne agencije.

Odluku vladajućeg dvojca podržao je prije godinu dana u skladu s protokolom Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, no čini se da bi se premijer i predsjednik uskoro opet mogli baviti aktualnim ravnateljem SOA-e, a to bi moglo rezultirati i novim sukobom između Banskih dvora i Pantovčaka, piše Dnevno.hr.

Kao što je poznato, posljednjih tjedana Milanović i Plenković, uza sve ostale okršaje, ušli su u otvoreni sukob i zbog veleposlaničkih fotelja, a jedna od upražnjenih veleposlaničkih pozicija je i pozicija hrvatskog veleposlanika u Parizu, gdje je Hrvatsku do smrti predstavljao Filip Vučak.

Dnevno.hr navodi da Plenković u Pariz planira poslati upravo Markića, koji je u glavnom francuskom gradu proveo dobar dio života, ondje se zbližio i s najvažnijom karikom Plenkovićeve vlade Zvonimirom Frkom Petešićem, a njih dvojica postali su poznati nakon što su 1991. na glavnoj pariškoj postaji metroa sprejevima ispisali “Vukovar”. Tako su pažnju Pariza, ali i cijele Francuske pokušali usmjeriti na zločine koje su Srbi i JNA tada činili u Vukovaru. Detalj je to iz njihove biografije kojim se i danas ponose.

Daniel Markić je rođen u Parizu 21. srpnja 1972., gdje je njegov otac Ante stigao iz rodnih Veljaka pokraj Ljubuškog. Majka Dinka podrijetlom je iz Glavine Donje pokraj Imotskoga.

Otac Ante je u Francusku je “trbuhom za kruhom” otišao 1966., a odatle je namjeravao emigrirati u SAD. Kako se čekanje američke vize otegnulo, neplanski je ostao živjeti u Francuskoj. U Parizu je upoznao i kasniju suprugu Dinku i obitelj Markić skrasila se u blizini Pariza.

 
index Instagram400x230 youtube