Hrvatska: Covid putovnice već od lipnja

Digitalna zelena potvrda, kolokvijalno poznatija kao COVID putovnica, dokument je koji bi na razini Europske unije trebao olakšati slobodnije kretanje njezinih građana već od lipnja ove godine,

a mnogim europskim zemljama, poput Hrvatske, omogućiti da s nešto manje tereta na leđima dočekaju novu turističku sezonu.

Nakon što je Europska komisija u ožujku predložila uredbu o uvođenju te potvrde, koja bi trebala sadržavati QR kod s podacima da je neka osoba cijepljena, da je preboljela ili ima negativan test na COVID-19, ovaj je tjedan Europski parlament s 540 glasova za i 119 protiv postigao dogovor oko zakonskog okvira za COVID putovnice. Zakonodavni okvir za digitalne zelene “propusnice”, ili po novom “potvrde EU-a za COVID-19”, trebao bi biti na snazi 12 mjeseci.

Kako se u nas spominjalo da će za sve poslove oko izdavanja digitalnih zelenih potvrda biti zaduženo Ministarstvo zdravstva ministra Vilija Beroša, uputili smo im nekoliko pitanja vezanih za detalje ovog posla.

RADNA SKUPINA

– U Hrvatskoj je na sjednici Vlade 8. travnja, a nastavno na prijedloge dviju uredbi Europske komisije od 17. ožujka, donesena odluka o osnivanju radne skupine kojoj je na čelu potpredsjednik Vlade Davor Božinović, uključeni su i predstavnici drugih resora, poput Ministarstva zdravstva, a ta službeno Radna skupina za izradu tehničkog rješenja prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda, trenutačno radi na uspostavi tehničkog rješenja u cilju izrade nacionalnog sustava digitalnih zelenih potvrda te njihove prekogranične interoperabilnosti – sažetak je jednoga od odgovora koji su dostavili iz Ministarstva zdravstva.

Iz Europske komisije, podsjetimo, već su bili izvijestili kako će takve potvrde, koje će izdavati liječnik ili zdravstvena ustanova, sadržavati QR kod s navedenim informacijama te da će se moći isprintati ili spremiti na aplikaciju na pametnom telefonu.

S obzirom na posljednje afere Ministarstva zdravstva vezane za digitalne platforme, pitali smo ih i tko će u Hrvatskoj biti zadužen za izradu aplikacije?

– Odlukom Vlade od 8. travnja, zadužuje se Ministarstvo unutarnjih poslova da sukladno Zakonu o javnoj nabavi sklopi ugovor s AKD d.o.o. (Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o.), kao trgovačkim društvom od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku radi uspostave tehničkog rješenja, a u cilju izrade nacionalnog sustava digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti – odgovorili su iz Ministarstva zdravstva.

AKD d.o.o., a tako stoji i u Odluci, ispunjava potrebne uvjete iz Zakona o javnoj nabavi s obzirom na to da je osnovano za potrebe obavljanja poslova izrade osobne iskaznice, putovnice, vize, vozačke i druge zaštićene tiskovine, razvoj naprednih IT rješenja u području identiteta i sigurnost, obavlja više od 80 posto svojih djelatnosti u izvršavanju zadataka jednoga ili više javnih naručitelja koji nad njime provode kontrolu – da nabrojimo samo neke od poslova Agencije.

Ministarstvo zdravstva u ovome je poslu također, uz ostalo, dobilo u zadatak pružati imenovanoj skupini svu potrebnu stručnu podršku, a posebno u ispunjavanju zadaća poput predstavljanja Hrvatske u operativnim radnim skupinama Mreže e-zdravstva (eHealth Network) Europske komisije na kojoj se koordinira provedba pilot-projekta tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda.

Također, to ministarstvo osigurava “cjelovitost, povjerljivost, raspoloživost i neporecivost strojno čitljivih podataka o cijepljenim, testiranim i oboljelim osobama automatski i u stvarnom vremenu dohvatljivih iz izvora podataka u vlasništvu Ministarstva zdravstva, koji će biti podloga za izdavanje digitalnih zelenih potvrda”.

Uz to, zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova zaduženo je za povlačenje namjenskih sredstava kroz Instrument za hitnu potporu (Emergency Support Instrument).

Koliko je dosad poznato, COVID putovnice, odnosno sustav digitalne zelene potvrde, prema prijedlogu Europske komisije, trebao bi obuhvatiti spomenute tri vrste potvrda u vezi bolesti COVID-19: potvrdu o cijepljenju (cjepivo i proizvođač, broj doza, datum cijepljenja), potvrdu o testiranju, to jest da je rezultat testa negativan (vrsta testa, datum i vrijeme testiranja, centar za testiranje i rezultat), te potvrdu o preboljenju (datum pozitivnog rezultata testa, izdavatelj potvrde, datum izdavanja, datum valjanosti).

Potvrde će se izdavati u digitalnom obliku kako bi se mogle prikazati na pametnom telefonu ili na papiru, ovisno o želji nositelja. Sadržavat će interoperabilan, strojno čitljiv QR kod koji sadržava nužne osnovne podatke te digitalni potpis. Kako bi se poboljšalo prekogranično prihvaćanje, informacije na potvrdi trebale bi biti napisane na jeziku države članice izdavateljice i engleskom jeziku.

PROCEDURA DO LIPNJA

Potvrde bi za građane trebale biti besplatne, a podaci se ne bi mogli zloupotrebljavati.

– Za potrebe provjere kontrolira se samo valjanost i vjerodostojnost potvrde tako što se provjerava tko ju je izdao i digitalno potpisao, a ne podaci na temelju kojih je generirana. Svi podaci na temelju kojih je izdana potvrda ostaju isključivo u državi članici koja je potvrdu izdala – napominju u Ministarstvu zdravstva.

Također, koliko je poznato, prihvatljive bi trebale biti potvrde o cijepljenju onim dozama koje je odobrila Europska agencija za lijekove za primjenu u EU-u (to su zasad Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson). Odluka o prihvaćanju ruskih, kineskih i ostalih cjepiva ostavljena je državama članicama.

Vezano za rokove i proceduru, svi potrebni akti donose se prema ubrzanoj zakonodavnoj proceduri suodlučivanja s Europskim parlamentom.

– Cilj je proceduru provesti do lipnja. Tek po završetku procedure, digitalne zelene potvrde moći će krenuti u uporabu diljem Europske unije – odgovaraju iz Ministarstva zdravstva.

Cijepljenje neće biti preduvjet za putovanje


Jedno od kontroverzija vezanih za “zelene propusnice” jest hoće li se na ovaj način građane prisiljavati na cijepljenje. Europarlamentarci su još jednom zauzeli stav kako nikakve diskriminacije prema necijepljenima ne bi trebalo biti, ali i da bi članice EU-a svojim “putnicima” trebale osigurati besplatno testiranje.

– Cijepljenje neće biti preduvjet za putovanje. Svi građani EU-a, bez obzira na to jesu li cijepljeni, imaju temeljno pravo na slobodno kretanje u EU-u. Isto načelo vrijedi i za prava državljana trećih zemalja koji borave u državama članicama EU-a i koji imaju pravo putovati u druge države članice. Digitalna zelena potvrda olakšat će ostvarivanje tog prava – jasna je poruka Komisije još iz ožujka.

I EU parlament i Europska komisija, međutim, jasnog su stava kako nositelje “potvrda EU za COVID-19” u drugim zemljama treba osloboditi dodatnih ograničenja, poput karantene, samoizolacije i novog testiranja.

Pitanje opstanka za europski turizam

Hrvatska i dvanaest članica Europske unije (Austrija, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska), podsjetimo, već su krajem ožujka postigle dogovor oko kriterija za izdavanje digitalnih zelenih potvrda kako bi se u vrijeme pandemije olakšao protok turista.

Austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger u razgovoru za agenciju APA tada je kazala kako se radi o “pitanju opstanka za europski turizam”.

– “Zelena putovnica” preko QR koda odmah daje informaciju o tome je li nositelj cijepljen, testiran ili je prebolio koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU-a, od check-ina u zračnim lukama do posjeta seoskoj gostionici – slikovito je tada objasnila Elisabeth Köstinger.

 
index Instagram400x230 youtube