Božinović objavio mjere do 15. svibnja, nove promjene na granicama

Ministar unutarnjih poslova danas je na konferenciji za medije objavio kako se do 15. svibnja produžuju epidemiološke mjere koje se odnose na veća okupljanja, rad trgovina i trgovačkih centara te javni prijevoz.

Promjene na granici

Produžuju se i postojeće mjere na granicama, ali ima nekih izmjena.

“Za osobe koje dolaze u Hrvatsku iz država EU i schengenskog prostora i prostora povezanog sa Schengenom, a kojima je ulazak omogućen na temelju brzog antigenskog testa, neće morati ponoviti testiranje nakon ulaska u Hrvatsku ako ostaju duže od 10 dana. Hoće li testiranje morati raditi, ovisit će o zemljama u koje se vraćaju.

Također, ako su osobe preboljele covid i cijepljene su jednom dozom, neće morati predočiti test i ići u karantenu”, kazao je Božinović.

“Iako je situacija nešto povoljnija, ne znači da se možemo opustiti niti krenuti s ozbiljnijim popuštanjem”, dodao je.

Lokalne mjere

Osim nacionalnih odluka, danas je Stožer donio šest regionalnih odluka.

“Za Zagreb i ŠKŽ produljene su mjere koje su na snazi. Zadar i Brodsko-posavsku također. Imamo i ublažavanje nekih mjera s obzirom na poboljšanje.

Stožer Splitsko-dalmatinske i Dubrovnika je donio odluku da je zabrana prodaje alkohola od 22 sata, ne do 20. Radno vrijeme ugostitelja može biti do 22 sata, a ne do 20 sati”, rekao je Božinović.

Nema ni ograničenja za škole stranih jezika, kazao je.

Ukidaju se posebne mjere za Metković, Ploče i Opuzen.

Ukidaju se postrožene mjere u PGŽ

Zbog znatnog smanjenja dnevnog broja novooboljelih od Covid infekcije u Primorsko-goranskoj županiji, Stožer civilne zaštite PGŽ je u petak odlučio da se ukidaju postrožene epidemiološke mjere, koje su bile na snazi u ovoj županiji.

Načelnik županijskog Stožera Mladen Šćulac na konferenciji za novinstvo u petak u Rijeci je istaknuo da je i broj oboljelih od Covida-19 u Kliničkom bolničkom centru Rijeka u stalnom padu, što je bio jedna od razloga za ukidanje strožih mjera.

To znači da od 2. svibnja terase ugostiteljskih objekata i trgovina u županiji mogu raditi do 22 sata, umjesto kao do sad, do 19 sati. Otvaraju se teretane, kazališta i kina a moguće je dolaziti u posjet u domovima za starije osobe bez PCR testa.

Odlučeno je da se svi učenici razredne nastave odnosno od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u županiji, vrate na nastavu. Učenici starijih razreda osnovnih škola ostaju još tjedan dana na online nastavi. U škole se vraćaju i maturanti, srednjoškolci na stručnoj praksi i individualnoj nastavi.

 
index Instagram400x230 youtube