Jednakopravnost Hrvata u BiH prioritet Hrvatske

Bosna i Hercegovina i jednakopravan položaj Hrvata jedan su od prioriteta Vlade Republike Hrvatske,

poručio je jučer u Hrvatskom saboru državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas tijekom rasprave o provedbi strategije i Zakona o Hrvatima izvan Hrvatske za 2019, piše Večernji list BiH.

Podsjetio je kako je u 2019. godini Ured kroz različite projekte nastavio podupirati Hrvate u BiH kako bi unaprijedili sve što će poboljšati kvalitetu njihova života. Od niza projekata istaknuo je potporu Sveučilištu i HNK u Mostaru, program stipendiranja kroz koji je osigurano 400 stipendija za studente u BiH, besplatno polaganje državne mature za mlade koji dolaze studirati u Hrvatsku.

Politika i gospodarstvo

Tijekom same rasprave povelo se pitanje političke ravnopravnosti Hrvata u BiH, kao i tematika dugoročnog opstanka.

Zdravka Bušić (HDZ) odbacila je tvrdnje kako je briga za Hrvate u BiH stranački obojena, poručivši kako Vlada pokazuje ustrajnu brigu za Hrvate u BiH, te je naglasila kako su oni strateški interes Hrvatske, a to nikad neće prestati isticati. Pohvalila je pojačano financiranje projekata, ali i pojačani angažman, posebno kroz redovite posjete svih državnih vlasti. To je, kaže, najbolja podloga za dugoročno osiguravanje uvjeta za opstanak i razvoj svih područja života Hrvata u BiH.

Zastupnik HDZ-a Nevenko Barbarić osvrnuo se pak na tematiku oduzimanja prava Hrvatima koja su imala ranijim sporazumima.

Poručio je kako Hrvati traže povratak na izvorni Daytonski mirovni sporazum i sve ono što su tada imali, upozorivši kako su nametnute izmjene situaciju dovele do apsurda.

- Već je govoreno o tome, nije samo član Predsjedništva nelegitimni predstavnik, biran tri puta.

Još je apsurdnija situacija izbor izaslanika u Dom naroda gdje Bošnjaci s onim silnim nametnutim izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije bez ikakvih problema – neovisno o izbornom rezultatu – kontroliraju i imaju 15 od 17 zastupnika u Klubu Bošnjaka, 12 od 17 u srpskom, pet od sedam u Klubu ostalih i pet od 17 u hrvatskom klubu - odgovorio je.

Potpora projektima

U samom tekstu izvješća Milas ističe kako je strateški interes Hrvatske povezivanje i snaženje odnosa s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, očuvanje njihove jednakopravnosti te jačanje hrvatskog nacionalnog identiteta u toj zemlji. Stoga, naglasio je, Vlada Republike Hrvatske i nadalje pruža potporu strateškim programima i projektima udruga, institucija i ustanova Hrvata u BiH, važnih za njihov povratak i ostanak, ali i stvaranje platforme za razvoj i prosperitet.

Vlada Republike Hrvatske nastavila je, naglašava se, podupirati programe i projekte značajne za unaprjeđenje kvalitete života Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i povećavati iznos financijskih sredstava za tu namjenu.

Tako je 2019. osigurano 25,800.000 kn koje su raspodijeljene za 89 programa i projekata.

 
index Instagram400x230 youtube