‘Zelene putovnice’ na hrvatskoj granici u upotrebi i prije nego to definira EU

Istra je za Nijemce i dalje u zelenom, ali u Njemačkoj je prekjučer najavljeno produljenje lockdowna s postroženim mjerama za Uskrs. Jučer je pak neimenovani izvor iz njemačke vlade tvrdio da od toga neće biti ništa pa se neizvjesnost na hrvatskom najizdašnijem inozemnom tržištu i dalje nastavlja.

Pandemija u mnogim europskim zemljama uzima maha, nepoznanica je puno, pa Hrvatska udruga turizma upozorava da za sezonu treba razraditi više scenarija. Za slučaj da Hrvatska ne ostane “zelena”, kazao je direktor HUT-a Veljko Ostojić, treba omogućiti široku primjenu jeftinih i brzih testova te se prema strancima postaviti kao da su tzv. zelene putovnice već u upotrebi, piše Večernji list.

Turizam je odahnuo. Potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović kazao je da će turisti, koji su ili cijepljeni ili su preboljeli COVID-19 ili imaju negativan test s liste testova EU, moći u Hrvatsku i prije konačnog rješenja zelenih propusnica na razini EU. Razmatra se i model koji bi turistima omogućio testiranje brzim antigenskim testovima. Inače, Island, kao prva schengenska zemlja koja je to učinila, već prima međunarodne putnike koji imaju dokaz o oporavku od COVID-19 ili o cijepljenju. A turisti koji su u Hrvatskoj nemaju primjedbi.

– Predivan hotel, brižno i vrlo uljudno osoblje i iznimna hrana, što je sve važno u vrijeme COVID-a – zadovoljan je u Rovinju Cristopher iz Njemačke.

 
index Instagram400x230 youtube