Proboj britanskog soja u Hrvatsku zaustavit će popuštanje mjera od 15. veljače?

U protekla 24 sata zabilježeno je 577 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.596.

Među njima je 1.055 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta. Preminulo je 14 osoba.

Danas u 14 sati će se održati sjednica Znanstvenog savjeta vlade na kojoj bi moglo biti i riječi o popuštanju mjera.

No eventualno popuštanje mjera mogao bi protumačiti proboj britanskoj soja virusa u Hrvatsku. Naime, danas su potvrđena tri slučaja zaraze ovim sojom, a kako je rečeno na konferenciji za medije Nacionalnog stožera, još je osam takvih slučajeva.

Hoće li to i kako utjecati na eventualno popuštanje mjera od 15. veljače, na presici Stožera odgovorio je ministar Davor Božinović.

"Mogu ponoviti da se stanje analizira svakodnevno. Nismo mogli govoriti o novim varijantama dok nisu otkrivene, ali to moramo uzeti u obzir. Za očekivati je da će toga biti još. Bitno je da se novi moment shvati ozbiljno, moramo pratiti i situaciju u susjednim zemljama. Uzimajući u obzir novu varijantu virusa zemlje su različito reagirale, neki su se odlučili na još čvršće zatvaranje. Otegotna okolnost je što se to događa u jeku cijepljenja koje ne ide po planu", kazao je Božinović i dodao:

"Danas ćemo imati i Znanstveni savjet Vlade gdje će se razgovarati o tome. Moramo uzeti u obzir i vremensku prognozu koja najavljuje vrlo niske temperature. Sve to ćemo uzeti u obzir. Nova varijanta je čini se prisutna od 20. siječnja, koliko znamo. U tih nekoliko tjedana možemo konstatirati da brojevi ne rastu, već padaju. Možda ne u stopama kao u početku, ali i dalje padaju. Oko ovog pitanja će se još puno govoriti kako bismo donijeli odluku koja će s jedne strane zaštiti ljude, a s druge odluku koja mora biti racionalna, i kad je u pitanju zaštita zdravlja i ekonomske aktivnosti", rekao je na kraju Božinović.

 
index Instagram400x230 youtube