Korijene u Hrvatskoj vuče najveći nogometaš svih vremena! [video]

Ako vam kažemo Mateus Matija Kariolić, to ime vam vjerojatno neće puno značiti! Ako vam kažemo gdje je rođen, a to je Praputnjak mnogi od vas neće ga znati točno ni locirati. Riječ je o malom mjestu u bakarskom zaleđu u kojemu je, rođen navodno pradjed Diega Armanda Maradone.

Na prvu zvuči nestvarno, ali na Praputnjaku dileme nema. Ovo je rodna kuća Matije Kariolića. Iza škura se krije nevjerojatna priča, javlja RTL.

''Kuća je u našem vlasništvu pa mislim jedno 80-ak godina, 70, 80, a pričali su stari da je tu rođen Maradonin pranonić'', rekla je Snježana Vičević.

Koju kuću dalje, dvojica prijatelja po tko zna koji put prevrću urbanu legendu o Maradoninu pradjedu.

''Ženske, alkohol, tulumarenje, to se voli na Praputnjaku, evo to je dokaz, jedan od dokaza da je on mogao bit porijeklom s Praputnjaka'', kazao je Marijan Burić.

''Ne sumnjam i ne može to biti drukčije jer knjige ne lažu, crkvene knjige, tamo je zapisano'', komentirao je Stanko Kariolić.

Tragom te informacije idemo u mjesnu crkvu. Župnik nam je pripremio knjige starije od stotinu godina. Ipak s Maticom krštenih nemamo sreće.

''Mi vam ovdje imamo samo Maticu krštenih koja nam je od 1901. do 1962. s jednom pauzom i to bi bilo sve što imamo od tih podataka ovdje u župi'', rekao je župnik Župe Sv. Josipa Vjekoslav Đapić.

Ne odustajemo! Tražimo još stariju Knjigu rođenih i krštenih i nalazimo je u Državnom arhivu u Rijeci. Dileme nema! Na stranici 105. sve piše crno na bijelo!

''Da je rođen 19. rujna 1847. Matija Kariolić, od oca Gašpara Kariolića i majke Katarine rođene Polić, kumovi na rođenju su bili Toma stariji i mlađi, Katarina Padavić. A svećenik koji je krstio to dijete zvao se Franjo Ljubičić Čop'', kazao je Mladen Urem, voditelj Odjela arhivske knjižnice Državnog arhiva u Rijeci.

Kada je Matija stasao, s Praputnjaka trbuhom za kruhom odlazi u Argentinu gdje se ženi i dobiva kći Salvadoru. Ona rađa Dalmu.

''Dalma je imala Diega Maradonu, to je dokazano'', rekao je Stanko Štiglić za RTL.

2010. Praputnjarci su mu slali čestitku za 50. rođendan, ali odgovora nije bilo. Pet godina ranije bio je blizu, u Novom Vinodolskom.

''Pitao je postoji li kakvo nasljedstvo il što takvo, uglavnom, nažalost nije se realiziralo iako se pokušalo da on stvarno dođe u Praputnjak'', rekao je Burić.

Bez obzira na to, Praputnjarci su jako ponosni jer iz njihovog malog mjesta s 500 duša korijene vuče najpopularniji nogometaš svih vremena.

 
index Instagram400x230 youtube