Lauc: Uočili smo nešto što dosad nije zabilježeno - superširitelja korone

Gordan Lauc, član znanstvenog savjeta Vlade RH, rekao je kako se u Popovači i Legradu, novim žarištima u Hrvatskoj, uočilo nešto što zasad u epidemiji korona virusa nije zabilježeno - superširitelj.

To je, objasnio je Lauc za Dnevnik Nove TV, osoba koja je zarazila veliki broj ljudi u situaciji koja se ne smatra nužno rizičnom. Dodao je kako treba izbjegavati okupljanja u zatvorenom prostoru, obzirom na sve hladnije vrijeme.

Što se tiče zatvorenih prostora i obaveznom nošenju maski u njima, Lauc ističe da Hrvatska trenutno nije u periodu brzog rasta pa za tom mjerom nema potrebe.

- Hrvatska tu ima jednu mudru politiku, a to je da se ne bazira toliko na broj potvrđenih zaraženih, već gleda na to koliko imamo doista bolesnih ljudi, koliko ih je na respiratorima, a taj se broj već dulje vrijeme ne mijenja - objasnio je Lauc.

Na pitanje bi li u samoizolaciju trebali i oni koji nose maske u zatvorenom, ali su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, Lauc kaže da kada osoba ima masku se taj kontakt ne računa kao "bliski", stoga smatra da se u tom slučaju vjerojatno ne ide u samoizolaciju.

 

 
index Instagram400x230 youtube