Studiji "Hotelijerstvo i gastronomija" u Makarskoj privukao i određen broj Ljubušaka

28. rujna počela je nova akademska godina studijskog programa "Hotelijerstvo i gastronomija" u Makarskoj, a kako doznajemo od prof. Ivana Pavića, voditelja studija, ove je godine u ljetnom roku upisan 21 student.

– Sudeći prema prijavama, u jesenskom upisnom roku popunit ćemo upisnu kvotu, tj. upisat ćemo 30 studenata – kaže nam prof. Pavić, dodajući kako novoupisanih studenata ima ne samo iz drugih dijelova županije, nego i ostalih dijelova Hrvatske.

– Studenti ove godine dolaze s daleko šireg područja nego prošle godine, što znači da studij u Makarskoj postaje sve vidljiviji i interesantniji za nastavak školovanja. Konkretnije, osim iz Makarske, upisali smo studente iz Dugog Rata, Splita, Trogira, Ljubuškog, Imotskog, Preloga, Slavonskog Broda, Sumartina – veli Pavić.

Podsjetit ćemo da su studenti u prošloj godini predavanja počeli slušati u hotelu "Park", koji im je omogućio prostor jer prostorije u Franjevačkom samostanu nisu bile uređene.

Tada je bilo govora o tome da će do ljeta biti sve završeno, no studenti i dalje prate predavanja u makarskom hotelu.

Dobri uvjeti

– S obzirom na to da još nije dovršen prostor u sastavu Franjevačkog samostana, predavanja će se još neko vrijeme, zahvaljujući susretljivosti i razumijevanju vlasnika, odvijati u hotelu "Park". U pitanju je hotel koji nam pruža dobre uvjete za izvođenje nastave, posebice u ovim epidemiološki vrlo zahtjevnim vremenima – kaže Pavić.

Zašto prostor u Franjevačkom samostanu još uvijek nije završen, gdje je "zapelo" i kada je u planu stavljanje u funkciju tog prostora?

– U prostoru Franjevačkog samostana bile su nužne određene adaptacije za koje je trebalo izraditi projekt i ishoditi građevinsku dozvolu. Konačno smo to obavili, pa sada slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova. Nadamo se da bi se studij u novi prostor mogao preseliti najkasnije do početka ljetnog semestra – najavljuje Pavić.

Isti su problemi bili i protekle godine, kada smo u studenome razgovarali o razlozima neuseljavanja u predviđeni prostor. Podsjetimo, tada je prof. Pavić rekao kako je Sveučilište u Splitu za potrebe studija u Makarskoj sklopilo ugovor o najmu zgrade u sklopu Franjevačkog samostana.

Osigurana distanca

– Nažalost, zgradu je potrebno adaptirati, odnosno urediti njezinu unutrašnjost u skladu s potrebama studija. Usprkos činjenici da se sve na vrijeme poduzelo, adaptacija još nije započela, jer je trebalo, pored projekta preuređenja, ishoditi i sve potrebne dozvole, uključujući i suglasnost konzervatora. Prije nekoliko dana dobili smo suglasnost Konzervatorskog odjela, tako da je sada sve spremno za raspisivanje natječaja za radove na objektu. Ako natječaj protekne bez žalbi i radovi potom budu u okviru planiranog vremena, tada predviđamo da bi se studenti mogli sa sadašnje lokacije, odnosno iz hotela "Park" preseliti u novouređenu zgradu tijekom ljetnog semestra – rekao je koncem 2019. godine Pavić.

Nakon toga je uslijedila korona, no malo je vjerojatno da je to bio razlog prolongiranja.

Kako bilo, s obzirom na COVID, zanimalo nas je jesu li osigurani svi uvjeti glede preporučenog razmaka i ostalih mjera.

– Naravno, dužni smo, kao uostalom i sva ostala visoka učilišta, osigurati tražene uvjete. To trenutačno podrazumijeva propisanu socijalnu distancu, dezinfekciju ruku na ulazu, mjerenje temperature i nošenje maski – odvratio je voditelj studija.

Studenti odreda hvale studij

Zanimalo nas je kakva su iskustva studenata koji su upisali drugu godinu.

– Prema našim spoznajama studenti odreda hvale studij u Makarskoj, a posebice su bili zadovoljni kvalitetom organizacije online nastave u razdoblju kada smo svi bili u "lockdownu". Između brojnih pohvala izdvajamo onu koja se odnosi na predmet Stručna praksa, koji se izvodi u hotelima visoke kategorije s makarskog, splitskog i omiškog područja.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 30 Rujan 2020 08:19
 
index Instagram400x230 youtube