U Trnbusimna kod Blata na Cetini održane komemoracije poginulim pripadnicima Skupine Feniks '72

Jučer, 25. srpnja, u organizaciji udruga Hrvatska uzdanica iz Zagreba i Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo iz Sarajeva, te pod pokroviteljstvom HVIDRA-e RH i HVIDRA-e HVO-a,

održane su komemoracije poginulim vođama i pripadnicima Skupine Feniks '72 u Trnbusimna kod Blata na Cetini (općina Omiš) i Leskurima kod Gornjeg Ogorja (općina Drniš).

Prema službenim jugoslavenskim izvješćima, vođe Skupine Feniks '72 Pavo Vegar i Ambroz Andrić likvidirani su 21. srpnja 1972. u Trnbusimna. Međutim, podaci iz u međuvremenu otkrivenih dokumenata jugoslavenske tajne policije daju zaključiti da je nad njima zapravo izvršena egzekucija nakon što su bili živi zarobljeni, piše Bože Vukušić.

Tome u prilog govori i vještačenje stalnog sudskog vještaka iz Splita prim. prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića. Ono je napravljeno na temelju policijskih izvješća i foto-elaborata iz 1972. godine, a iz njega proizlazi da su Vegar i Andrić likvidirani dok su se nalazili u klečećem odnosno ležećem položaju, vjerojatno ranjeni i nesposobni za obranu - Vegar ciljanim hicima u sljepoočnicu/glavu, a Andrić rafalom u prsa:

„/Vegar:/ S obzirom na karakteristike rana i na smjer strijelnog kanala može se zaključiti da su ove rane na glavi nastale zaživotno, ispaljivanjem dva projektila. Usta cijevi ručnog vatrenog oružja u trenutku ispaljivanja bila su iznad desne strane glave postranično (…)

/Andrić:/ Smjer strijelnih kanala je od sprijeda gore prema natrag i dolje. Sve opisane ozljede su nastale zaživotno i mogle su nastati na način da bi Andrić Ambroz u trenutku ispaljivanja projektila bio u ležećem položaju“.

Također prema službenim jugoslavenskim objavama, četveročlana grupa feniksovaca, u sastavu Ilija Glavaš, Filip Bešlić, Stipe Ljubas i Petar Bakula, likvidirana je 24. srpnja 1972. u Leskurima. Međutim, u tadašnjem policijskom izvješću o očevidu spominju se samo Glavaš, Bešlić i Ljubas, a i u foto-elaboratu se vide samo njihova tri tijela, dok svjedočenja više neposrednih očevidaca događaja govore da je Bakula zarobljen živ, doduše lakše ranjen u nogu, te odveden u nepoznatom pravcu i potom očigledno likvidiran bez suđenja. Štoviše, vještačenje policijskog izvješća i foto-elaborata upućuje na zaključak da je i Glavaš naknadno smaknut ciljanim pucnjem iz neposredne blizine u čelo.

Od ukupno devetnaest članova Skupine Fenix 72 u sukobu s jugoslavenskim snagama poginulo njih šest, dok su trinaestorica zarobljena. Od toga su devetorica likvidirani bez suđenja, neki neposredno nakon zarobljavanja a neki nakon dužeg mučenja i ispitivanja, a suđeno je samo četvorici. Trojica su osuđena na smrt i strijeljana, a jednom je smrtna kazna preinačena u dvadesetogodišnju robiju.

Na temelju novootkrivenih dokumenata iz arhiva Službe državne sigurnosti (SDS / Udba), Kontraobavještajne službe JNA (KOS) i Teritorijalne obrane (TO) Hrvatske i Bosne i Hercegovine te više vjerodostojnih svjedočanstava neposrednih očevidaca, može se pouzdano zaključiti da su ove likvidacije bez suđenja izvršene po naredbi predsjednika SFRJ i generalnog sekretara SKJ Josipa Broza Tita.

 
index Instagram400x230 youtube