Jurilj: ŽZH prva u regiji želi biti spremna za implementaciju dualnog obrazovanja

U zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu je potpisan memorandum o suradnji u realizaciji projekta „Podizanje kvalitete ponude srednjeg strukovnog obrazovanja i povezanosti s potrebama tržišta rada u Županiji Zapadnohercegovačkoj – Obrazovanje za zapošljavanje“ koje se odvija u sklopu projekta „Moja budućnost“ koji implementira HELVETAS Swiss Intercooperation u Bosni i Hercegovini uz podršku Medicor i Hilti fondacija iz Lihtenštajna, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Ministrica znanosti, obrazovanja, kulture i športa u Vladi Županije Zapadnohercegovačke Ružica Mikulić kazala je da je ponosno na suradnju s projektnim timom „moja budućnost“ te da će najveću korist od ovog projekta imati strukovno obrazovanje. „Kada se priča o strukovnom obrazovanju, prije svega, treba uskladiti obrazovni sustav s potrebama tržišta rada“, kazala je ministrica Mikulić.

Privatne kompanije povezati sa Školama

Sven Dominković, voditelj projektnog tima „Moja budućnost“ koji je i član udruge HELVETAS Swiss Intercooperation u Bosni i Hercegovini izrazio je zadovoljstvo što će u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, kulture i športa ŽZH implementirati projekt koji ima za cilj povećanje kvaliteta srednjeg strukovnog obrazovanja.

„Na jesen planiramo uvesti dva nova zanimanja, jedno trogodišnje i jedno četverogodišnje. Kroz implementaciju projekta želimo privatne kompanije spojiti sa školama pa će u tom pravcu uslijediti i potpisivanje određenih ugovora. Želimo pokazati koje sve mogućnosti za mlade postoje u ŽZH. Nedostaju nam zanimanja u metalnom sektoru, a on je interesantan i u njemu se ostvaruje rast. Turizam je također interesantan i ostvaruje značajan rast. Ima dosta kompanija koje nude dobre plaće, a mladi svejedno odlaze pa želimo mijenjati taj trend“, kazao je Dominković novinarima.

ŽZH predvodnik dualnog obrazovanja

Ravnatelj Ureda za europske integracije ŽZH Ivan Jurilj kazao je da je tendencija u Županiji da se potrebe tržišta rada usklade s obrazovnim sustavom, primarno u sektoru srednjeg strukovnog obrazovanja.

Naglasio je da je Vlada ŽZH aktivnije krenula u stvaranje uvjeta za snažniji razvoj turizma te privlačenje investitora, a za provedbu tih ciljeva nužno je kvalitetno obrazovanje.

“U perspektivi želimo biti prva županija u BiH i regiji koja je sebe pripremila za implementaciju dualnog obrazovanja, a to je ono prema čemu svi težimo. Ovaj projekt je kanal u ostvarivanju tih ciljeva. Želimo izraditi Strategiju obrazovanja ŽZH, ali nije nam cilj strategija kao dokument nego kao proces. Važno je da u ovaj projekt budu uključen privatni sektor koji može prepoznati što je to važno i kako obrazovni sustav što bolje prilagoditi onima kojima je potrebna radna snaga“, rekao je Jurilj.

 
index Instagram400x230 youtube