Obilježen Dječji tjedan u Županiji Zapadnohercegovačkoj

Danas je u Širokom Brijegu, u Gradskoj športskoj dvorani Pecara, održana središnja manifestacija pod nazivom „Igramo zajedno, sanjamo zajedno“, koja se održava u okviru obilježavanja Dječjeg tjedna u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Obilježavanje Dječjeg tjedna održava se pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a nakon Cazina, Žepča, Sarajeva, Goražda, Tuzle i Orašja, nastavljeno je u Hercegovini. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizira ovu manifestaciju u suradnji sa Ministarskom koordinacijom u oblasti socijalne politike Federacije BiH te Plazma Sportskim igrama mladih.

Dvorana „Pecara“ je bila centar mladosti i druženja za više od 500 učenika osnovnih škola iz Širokog Brijega i Gruda. Posebni gosti su bili korisnici JU Udruga osoba sa invaliditetom i JU Dom za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju “Marija – naša nada”.

Program je započeo zagrijavanjem i porukama mališana, koji su na taj način ukazali odraslima da imaju pravo na jednake mogućnosti, odrastanje u miru, ljubav i podršku, bezbrižnu igru i uvažavanje mišljenja.

Podršku mališanima svojim dolaskom pružio je i Predrag Čović, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, koji je bio oduševljen manifestacijom i atmosferom u dvorani: Moram reći zaista fantastično nešto, evo čujemo vrisku i galamu ove djece, njihovo zadovoljstvo i sreću. Uloga svih nas u Vladi, u školskom sustavu bi trebala biti da naša djeca budu sretna, da osiguramo njima djetinjstvo koje zaslužuju i prava koja njima trebaju, odnosno da osiguramo sve ono što jedno sretno djetinjstvo čini sretnim. Vlada Županije Zapadnohercegovačke čini sve ono što je u njenoj moći da zaista djeca budu na prvom mjestu. Kao što znate, mi smo jedino administrativno područje koje ima pozitivan prirodni priraštaj zato što imamo posebnu mjeru, posebnu pronatalitetnu mjeru vezanu za treće i svako sljedeće dijete u našoj županiji, što uzrokuje da je ove godine značajan broj više rođene djece nego što je bilo prije dvije godine i nadamo se da će se taj trend nastaviti. Isto tako, mi ćemo kao Vlada učiniti sve da poboljšamo uvjete školovanja i rada naših nastavnika i školovanja naše djece kako u osnovnim, tako i u srednjim školama, a također u suradnji s višim razinama vlasti, federalnim Ministarstvom pa i međunarodnim institucijama, da učinimo sve što je moguće da odrastanje naše djece bude na još većoj razini, kazao je Čović.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, u suradnji sa Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke, realiziralo obilježavanje Dječjeg tjedna u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Ministar Tomislav Pejić je iskazao zadovoljstvo manifestacijom te naglasio da županija ima pozitivan prirodni prirast: Drago mi je da se danas obilježio Dječji tjedan i u našoj Županiji Zapadnohercegovačkoj, županiji koja ima pozitivan prirodni prirast u zadnjih 9 mjeseci. Izuzetno smo ponosni na to. Iz tog razloga, danas ovaj broj djece ovdje, koja su radosna, vesela, koja podržavaju Dječji tjedan kroz svoju igru, kroz ples, druženje, jednakopravnost i ravnopravnost. Mislim da je ovo vrhunac naše politike koja se bavi djecom, koja se brine za djecu i, u konačnici, gdje su djeca na prvom mjestu. Drago mi je da je u našoj županiji danas ovako fin dan, da imamo ovakvu infrastrukturu i da imamo velik broj djece danas koja će zajedno osvojiti zlatnu medalju zato što su se došli družiti, zato što su mladi, veseli, neiskvareni i nadam se da će ovdje danas biti neko od budućih premijera, ministara, inženjera, bilo koga, da će naša županija, kao i naša Federacija, biti jedno bolje okruženje, bolja sredina za rast i razvoj naše djece, poručio je ministar Pejić.

Predstavnici osnovnih škola i ustanova su, zajedno sa predsjednikom Vlade Predragom Čovićem i ministrom Tomislavom Pejićem, zapalili plamen prijateljstva. Plamen prijateljstva ove godine simbolično putuje kroz gradove u 10 županija u kojima se obilježava Dječji tjedan. Nakon svečane ceremonije uslijedila su i natjecanja u graničaru, utrci na 60m i štafeti.

Medaljama su se okitili učenici i učenice iz JU Prva osnovna škola, JU Druga osnovna škola i Osnovne škole Ruđer Bošković iz Gruda.
Karavana radosti nastavlja svoje putovanje u Hercegovini. Naredni domaćin manifestacije je Grad Mostar.

Za svu djecu s teškoćama u razvoju upriličena je dodjela zlatnih medalja, a na zidu koji je bio postavljen za ovu prigodu, djeca i nazočni gosti pisali su svoje poruke, ideje i želje djeci iz drugih gradova. Zid putuje iz grada u grad, a najbolje poruke će biti izdvojene kao ideje za tematske slogane u budućnosti.

 
index Instagram400x230 youtube