Počiteljski most nosit će naziv “Hercegovina”

Krajem kolovoza ili početkom rujna, most na koridoru Vc koji povezuje BiH s Europskom unijom bit će pušten u promet. Ovaj impresivni objekt, najviši na cijelom koridoru, nalazi se na poddionici Počitelj – Zvirovići.

Iako se tijekom gradnje često nazivao Počiteljski most, službeno će nositi naziv “Hercegovina”. Ovu informaciju za RTV Herceg-Bosne otkrio je Denis Lasić, v. d. direktora Autoceste Federacije BiH.

Most Hercegovina projektiran je kao kontinuirani prednapeti gredni most s glavnim rasponom od 147 metara i jedinstvenom konstrukcijom za oba kolovoza.

Ukupna količina materijala ugrađena u most je 38.000 kubnih metara betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova za prednaprezanje, dok će biti ugrađeno i 20.000 kvadratnih metara asfalta i hidroizolacije.
Izvođač radova je konzorcij koji čine: Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Izgradnja mosta Hercegovina financira se iz sredstava Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije u okviru Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), a ukupna vrijednost radova je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

 
index Instagram400x230 youtube