Sve više gradova i općina u BiH provodi demografske mjere

Unatoč masovnom odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine, sve više gradova i općina uvodi mjere demografske politike kako bi pružili potporu mladim obiteljima.

Mjere uključuju sufinanciranje prve nekretnine, porodiljne naknade i novčane potpore studentima, što već daje rezultate u pojedinim županijama.

Općina Neum je donijela dvije nove odluke o novčanim potporama za rodilje. Za svako novorođeno dijete u 2024. godini, naknada će iznositi 1000 KM za prvo dvoje djece, dok će za treće, četvrto i svako sljedeće dijete iznositi 1500 KM. Osim toga, Općina sufinancira prvu nekretninu za mlade obitelji.

Plan je da potpora bude do 8000 maraka po aplikaciji. Iz proračuna smo izdvojili 220.000 maraka za tu mjeru, rekao je načelnik Općine Neum, Dragan Jurković, dodajući kako je cilj izgradnja stambenog objekta za mlade obitelji u suradnji s investitorima kroz javno-privatno partnerstvo.

Općina Ravno provodi mjere kako bi privukla mlade obitelji, nudeći naknade za rođenje djece koje iznose 1000 KM za prvo i drugo dijete, 2000 KM za treće, 3000 KM za četvrto, 5000 KM za peto i 8000 KM za šesto dijete. Uz to, osiguravaju posao, smještaj, besplatan vrtić i stipendije za školarce.

Mjere koje Općina Ravno provodi uključuju smještaj i poslove za doseljenike, kao i pomoć u izgradnji i obnovi obiteljskih kuća, izjavila je Ružica Skaramuca, predsjednica OV Ravno.

Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) donijela je odluku o subvencioniranju poreza na prvu nekretninu, osiguravši 750.000 KM za tu svrhu, s maksimalnim iznosom subvencije od 7500 maraka po korisniku.

“lanirano je da ove godine 100 korisnika iskoristi ovu subvenciju, izjavila je Marija Buhač, predsjednica Vlade HNŽ-a.

Brojne općine u Hercegovini sve više jačaju demografsku politiku kroz različite olakšice, poticaje i subvencije, a pozitivan primjer je Županija Zapadnohercegovačka koja već bilježi pozitivne rezultate, izvještava RTV HB.

 
index Instagram400x230 youtube