Snažno nevrijeme proširilo se po BiH, posljedice katastrofalne

Snažno nevrijeme proširilo se po BiH, posljedice katastrofalne Foto: RTRS
Snažno nevrijeme stiglo je u BiH tijekom noći s ponedjeljka na utorak, a tek će se zbrajati posljedice istoga.

Jaka kiša praćena vjetrom i grmljavinom krenula je padati već u večernjim satima ponedjeljka, a nevrijeme se nastavilo tijekom noći, zbog čega su vidne posljedice u više bh. gradova.

Primjerice u Trebinju je srušen veliki broj stabala, zbog čega je pričinjena veća materijalna šteta, te su oštećeni mnogi automobili.

Iz Operativnog centra su javili kako su imali već desetak prijava, a kako je obaviješteno, za manje od dva sata palo je 17 litara kiše po metru kvadratnom, dok je brzina vjetra bila 97 kilometara na sat.

Na području Tuzle stanje je slično, a stabla koja su popadala uslijed nevremena, također su napravila veliku štetu. Služba civilne zaštite uputila je apel građanima da budu spremni zaštititi sebe i svoju imovinu i da poduzmu mjere pripravnosti za moguće izvanredne događaje koji uključuju: plavljenje imovine i prometnica, poremećaje u opskrbi električnom energijom, vodom i komunikacijama.

Olujno nevrijeme najprije je pogodilo sjeverne dijelove BiH koje graniče s Hrvatskom, pa je tako u Kozarskoj Dubici i Orašju zabilježena tuča veličine teniske loptice.

Važno je napomenuti da je izdan meteoalarm i upozorenje za područje gotovo cijele države, a posebno za regije: Mostar, Livno, Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Foča, Prijedor, Trebinje, Višegrad.

Temperature zraka u 08:00 sati: Bjelašnica 9 stupnjeva, Ivan Sedlo 14, Livno 16, Bihać, Bugojno, Drvar i Sarajevo 17, Sanski Most, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica 18, Mostar i Neum 20 stupnjeva.

Podsjetimo i kako je Agencija za vodno područje rijeke Save izdala upozorenje za utorak, 2. i srijedu, 3. srpnja zbog prognoziranog porasta vodostaja uslijed značajnih padalina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako je javila BH Meteo, stranica za prognoziranje i praćenje vremena u BiH, tijekom utorka padalina će prolazno biti u većini krajeva uz osjetno prijatnije temperature. U drugom dijelu dana i u noći na srijedu postupan prestanak padalina uz djelomično razvedravanje i svježu noć na srijedu.

 
index Instagram400x230 youtube