Zabrana pušenja: Ugostiteljima rok od šest mjeseci za prilagodbu

Ugostitelji u Federaciji BiH imaju šest mjeseci za prilagodbu odredbama novog zakona koji regulira uporabu duhanskih proizvoda.

Objavili su to u petak predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Udruge PROI.

Zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana stupio je na snagu 13. lipnja, čime su se stekli svi potrebni uvjeti za njegovu punu primjenu. Ugostiteljski objekti sada imaju rok od šest mjeseci za prilagodbu novim pravilima.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH, Vedran Marčinko, pojasnio je da objekti veći od 50 kvadratnih metara mogu do 10% svoje kvadrature odrediti kao pušački prostor, ali u tom prostoru ne smije biti šank niti se kroz njega smije prolaziti kako bi se došlo do nepušačkog dijela.

Ljetne bašte, koje su zatvorene sa svih strana, također ne mogu biti proglašene prostorima za pušenje, navodi RTV HB.

Ljetne bašte moraju biti prozračne, otvorene sa najmanje dvije bočne strane i bez krova. Ono što se često zove baštama, a zapravo to nisu, neće moći služiti za konzumaciju duhana, dodao je Marčinko.

Pomoćnica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Aida Ramić Ćatak, naglasila je da BiH spada u zemlje s visokim postotkom pušača te da svake godine gubi 10.000 života zbog bolesti koje se mogu spriječiti.

Očekujemo dugoročni doprinos u zaštiti zdravlja stanovništva, prevenciji pušenja, motiviranju pušača na prestanak i promociji prostora bez duhanskog dima, istaknula je Ramić Ćatak.

Bosna i Hercegovina zaostaje za regijom koja zabranjuje sobe za pušenje, poput Slovenije koja je ove proljeće usvojila mjere kojima je takve sobe potpuno ukinula, navodi RTV HB.

Proces prilagodbe ugostiteljskih objekata pratit će federalna i županijske uprave za inspekcijske poslove.

 
index Instagram400x230 youtube