Roditelji više neće morati svake godine ”gonjati papire” za dječji doplatak u FBiH

Na redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u srijedu navečer usvojena su tri zakona iz resora rada i socijalne politike, od kojih je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci obitelji s djecom u skraćenoj proceduri i do njegovog konačnog usvajanja ostala je još rasprava na Domu naroda Parlamenta FBiH.

Njegovim stupanjem na snagu ukinut će se obavezna godišnja revizija rješenja za federalni dječiji doplatak čime se olakšava roditeljima jer više neće biti u obavezi svake godine prikupljati dokumentaciju, a samim time smanjuje se i opseg administrativnih obaveza u centrima za socijalni rad i ubrzava sva procedura oko odobravanja prava.

Djeca s malignim oboljenjima uvode se u pravo bez obračuna cenzusa čime se doprinosi jačanju funkcionalnosti obitelji i daje obiteljima osim simbolične, materijalne podrške i osjećaj da država misli na njih.

Osim toga, primanja po osnovu osobnih invalidnina izuzimaju se iz obiteljskog cenzusa, čime se omogućava svima onima koji imaju primanja po osnovu osobne invalidnine da ostvare pravo, što je dosad bilo onemogućeno jer je invalidnina ulazila u cenzus i utjecala na njegovu visinu.

Novina je i prihvaćanje amandmana na taj zakon kojim se u pravo uvode djeca s invaliditetom, korisnici prve i druge tuđe njege i pomoći, također bez obzira na cenzus, odnosno ukupna obiteljska primanja.

Raspravljao se i o isključivanju alimentacije iz ukupnog obiteljskog cenzusa, na što je ministar rada i socijalne politike Adnan Delić odgovorio da službe i centri za socijalni rad već imaju upute po kojima im je naloženo kako da postupaju u slučaju zahtjeva za dječji doplatak u situacijama kad je uključena alimentacija koja nije operativna i koja se ne isplaćuje djetetu.

S tim u vezi, kazao je Delić, prilikom odobravanja prava na dječji doplatak centri ne obraćunavaju iznos alimentacije u ukupni obiteljski prihod ako se alimentacija ne isplaćuje.

Zakon je u skraćenoj proceduri, te je do njegovog stupanja na snagu ostalo još čitanje na zasjedanju Doma naroda Parlamenta FBiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

 
index Instagram400x230 youtube