Proslava Divina dana na Vran planini

Prema drevnoj ramskoj tradiciji, prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra i Pavla na Kedžari podno Vran planine, na području Parka prirode Blidinje, obilježava se "Divin dan" posvećen Divi Grabovčevoj.

I ove godine na samu obljetnicu očekuje se veliki broj hodočasnika iz zemlje i regije.

Program obilježavanja počinje u subotu, 29. lipnja svetom misom uoči Divina dana, na Kedžari, u 18 sati. Predslavi fra Mladen Vukšić, župnik iz Posušja,

U nedjelju, 30. lipnja, u 11 sati svečano misno slavlje predslavi fra Damir Pavić, tajnik Provincije Bosne Srebrene, liturgijsko pjevanje predvodi etno skupina “Čuvarice” iz Rame, dok će Divin pozdrav govoriti Katarina Markešić, prenosi kta.

Legenda o Divi Grabovčevoj govori o mladoj djevojci koja je živjela u Rami u vremenu turske vladavine na ovim prostorima. Po ondašnjim običajima, kad je bila dovoljno odrasla, roditelji je šalju na čuvanje stada ovaca s ostalim pastirima na planinu Radušu. Stasala je u djevojku i bila izrazito lijepa i tom svojom ljepotom plijenila pozornost velikog broja muškaraca.

Kako legenda kaže, jednom prilikom kada je sa svojim prijateljicama bila na mjesnom bunaru, pored njih nailazi turski mladić Tahirbeg s Kupresa i odmah je zapazio lijepu djevojku. Od tada je često tražio razlog da dođe u Ramu i Varvaru kako bi susreo Divu. Kako je vrijeme prolazilo, Tahirbeg se zaljubljuje u djevojku i jednom prilikom ju je zaprosio. Diva, koje je prema legendi bila izrazito pobožna i odana katoličkoj vjeri, tu prošnju odbija jer se ne želi udati za Turčina.

Ljutit i uvrijeđen zbog odbijanja njegove prosidbe, Tahirbeg je vrebao priliku kako bi oteo djevojku i na silu je doveo sebi za ženu.Roditelji je sklanjaju na Vran planinu te nakon što joj se izgubio svaki trag, Tahirbeg šalje svoje sluge da nađu gdje se djevojka sklonila.

Kad je našao Divu i ona ga ponovno odbila on je ubija nožem. Nakon što ju je ubio, na mjesto zločina stiže i Arslanaga, kum obitelji Grabovac i osvećuje djevojku. Diva je pokopana na Kedžari, mjestu gdje je ubijena.

S vremenom to mjesto postaje zavjetno mjesto na koje su brojne ramske djevojke odlazile. U početku, fratri su se protivili takvim hodočašćima, ali nakon što su uvidjeli da zabranama neće ništa postići, početkom prošloga stoljeća pozivaju tada poznatoga hrvatskog arheologa, Ćiru Truhelku da ispita što krije grob na koji mnogi hodočaste. Truhelka je otkopao grob i u njemu pronašao kostur ženske osobe u dobi o 16 – 17 godina. Prema kostima lica i tijela, zaključuje da je djevojka bila izrazite ljepote.

Kasnije je ne grob postavljen veliki kameni stećak koji se na njemu nalazi i danas. Svake godine, na prvu nedjelju nakon Petrova, na Divnom grobu, služi se sv. misa na koju dolaze mnogobrojni vjernici.

 
index Instagram400x230 youtube