FTV je izrazito probošnjački i protuhrvatski medij, BHT neutralan, a RTRS jedina pozitivno prikazuje Hrvate

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar predstavio je rezultate istraživanja pod nazivom “(NE)LEGITIMNOST I MEDIJSKE FUNKCIJE – Analiza zastupljenosti temeljnih ustavnih načela u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine”.

Istraživanje je obuhvatilo šestomjesečno razdoblje u kojem je analiziran 271 prilog u središnjim dnevnicima triju javnih servisa: BHRT-a, FTV-a i RTRS-a.

Rezultati istraživanja pokazuju značajne razlike u pristupu ovih medija prema temama izbornog zakona, ustavnih reformi, konstitutivnosti naroda i legitimnog političkog predstavljanja:

1. FTV: Izraženo neprijateljski stav prema konceptu konstitutivnosti naroda i legitimnog političkog predstavljanja. Analiza je pokazala da FTV često derogira ove koncepte, dok izvještavanje često uključuje tendenciozno i senzacionalističko predstavljanje događaja. Primjerice, FTV u svojim prilozima koristi izrazito probošnjački narativ, što se očituje u izboru sugovornika i načinu prezentacije informacija.

2. BHRT: Ovaj javni servis pokazuje neutralniji stav prema temama konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja. Izvještavanje BHRT-a manje je senzacionalističko, ali također ima tendenciju ne uvažavati u potpunosti sve strane u političkom spektru.

3. RTRS: Ovaj servis je jedini koji u svojim prilozima prikazuje hrvatske političke predstavnike u pozitivnom svjetlu. RTRS također često ističe važnost konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja, suprotstavljajući se stavovima koji dominiraju u izvještavanju FTV-a, navodi Dnevnik.ba.

Analiza je otkrila da većina priloga na sve tri televizije ima informativni karakter (54,61%), no značajan dio izvještaja na FTV-u bio je senzacionalistički, tendenciozan ili pretjeran (19,56%). Prilozi FTV-a često sadrže jednostrane stavove, promovirajući teze probošnjačkih političkih aktera, dok se hrvatski i srpski narativ često zanemaruju ili negativno prikazuju.

 
index Instagram400x230 youtube