|VIDEO| Interes za unapređenje maslinarstva i uljarstva u Hercegovini je velik

Na Federalnom agromediteranskom zavodu u četvrtak su se sastali članovi Hercegovačke udruge uljara i maslinara kako bi raspravili o važnosti poštivanja zakonitosti ekološke proizvodnje za osiguranje kvalitete maslinovog ulja.

Tema sastanka bila je osiguranje valjane potvrde za kvalitetu traženog hercegovačkog ulja kroz ekološku proizvodnju. U jednom od ovogodišnjih priloga o maslinarstvu, proizvođači su istaknuli kako kvalitetno maslinovo ulje, unatoč cijeni, nema problema s plasmanom, što su potvrdili i danas.

Hercegovačka udruga maslinara broji pedesetak članova, od Trebinja do Mostara. Cilj udruge je riješiti pitanje zaštite ekstra djevičanskog ulja na više razina. Trenutne procjene pokazuju da je zasađeno nešto više od 150 tisuća stabala maslina, a taj broj raste. U potrazi za sortom koja daje najbolje rezultate možda ćemo dobiti i jednu autohtonu.

Sustav kontrole za oznaku izvornosti uključuje podatke od pregleda maslinika, berbe, prerade, skladištenja, odnosno potpune kontrole procesa. Sudeći po ovakvim skupovima, interes za unapređenje maslinarstva i uljarstva u Hercegovini je velik.

 
index Instagram400x230 youtube