Korisnici dječjeg doplatka traže izmjenu Pravilnika koja bi ih značajno rasteretila

Udruga “Porodice tri plus” uputila je inicijativu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, a kojom će se, ako bude usvojena, sve obitelji u FBiH koje ostvaruju pravo na dječji doplatak, rasteretiti milijunskih troškova koje trenutno plaćaju, a nadležnom ministarstvu neće donijeti troškove.

Ovaj prijedlog, kako navode, Udruga je uputila prije 18 mjeseci prethodnom sazivu Vlade i resornom ministarstvu, u razdoblju kada je pripreman novi Pravilnik, međutim, tada, kako ističu, nisu naišli na razumijevanje njihovog zahtjeva.

Zbog velikog broja žalbi roditelja, obnovili smo zahtjev, i vjerujemo da ćemo naići na razumijevanje resornog ministra Adnana Delića, kojem smo i uputili ovu inicijativu, naveli su iz Udruge i dodali:

Sve obitelji u Federaciji koje ostvaruju pravo na dječji doplatak, trenutno su u velikim, ujedno i bespotrebnim troškovima održavanja dječjih bankovnih računa, a koji su propisani Pravilnikom o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na dječji dodatak.

Ističu da Pravilnik o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na dječji doplatak propisuje obaveznost otvaranja računa za svako dijete posebno i njegovo mjesečno održavanje, iako roditelji već imaju otvorene bankovne račune na koje plaćaju mjesečno održavanje, prenosi Faktor.

Faktički, ovim načinom umanjuje se novčani iznos dječjeg doplatka za cijenu održavanja bankovnog računa. Pravo na dječji doplatak ima oko 55.000 djece, gdje se troškovi održavanja bankovnog računa kreću od dvije do 15 KM, što za jedno dijete prosječno iznosi 50 KM godišnje, a za troje ili više djece često i više od 250 KM, što za sve roditelje u FBiH ukupno iznosi više od 2.500.000 KM, ističu iz Udruge.

Dodaju da osim financijskog tereta, proces otvaranja bankovnog računa za svako dijete kao i svakomjesečno otvaranje naloga za isplatu, stvara gužve i dodatno oduzima vrijeme roditeljima.

S obzirom na činjenicu da se radi o obiteljima slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženim obiteljima, očekujemo hitnu izmjenu Pravilnika kako bi se osiguralo da obitelji koje ostvaruju ovo pravo, ne budu izložene dodatnim financijskim i administrativnim teretima, tako im osiguravši mogućnost uživanja potpunog iznosa dječjeg doplatka, navela je u priopćenju Udruga “Porodice tri plus”.

Podsjetimo, Inicijativu Vladi FBiH za izmjenom Pravilnika o ostvarivanju prava na dječji doplatak uputio je i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivica Pavković iz Posušja u listopadu prošle godine.

 
index Instagram400x230 youtube