Nabavka novih policijskih uniformi u FBiH kasni, evo što su nam rekli iz MUP-a ŽZH

Krajem srpnja prošle godine Vlada FBiH je jednoglasno usvojila Uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u FBiH.

Prema Uredbi koja se primjenjuje od 1. siječnja 2024. godine, policijski službenici FUP-a i svih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji BiH trebali bi na jednom rukavu imati federalne oznake, a na drugom grb županije kojoj pripadaju. O tome su već jasno stajalište naglasile četiri županije – Županija Zapadnohercegovačka, Hercegovačko-neretvanska, Posavska i Hercegbosanska.

Na njihovim uniformama nalazit će se samo županijska obilježja. Ipak tako nalaže i Ustav FBiH, prema kojem one uopće nisu u nadležnosti FBiH.

Od početka primjene Uredbe je prošlo više od pola godine, a iako se pisalo kako će među prvima jedinstvene uniforme imati policajci Sarajevske i Unsko-sanske županije, isto se nije dogodilo. U SŽ je zbog proceduralne pogreške obustavljen postupak javne nabavke. Također, bilo je riječi kako je Zeničko-dobojska županija krenula u nabavku istih, ali ih je preduhitrila već spomenuta Hercegbosanska županija.

Ova županija će biti među prvima čiji će službenici i službenice nositi nove standardizirane odore sukladno uspješno završenoj javnoj nabavci čija je ukupna vrijednost 426.949 KM.

                                                             Ovako bi trebale izgledati jedinstvene uniforme u Federaciji

Iz te županije su nam potvrdili kako će se na njima kao i do sada nalaziti samo obilježja Ministarstva unutarnjih poslova HBŽ-a.

Ostajemo pri stavu da će na novim odorama koje su po pitanju izgleda sukladno novoj Uredbi biti samo obilježje (zaštitni znak MUP-a) županije 10 koji je utvrđen Uredbom Vlade, potvrdio je za Jabuka.tv ministar unutarnjih poslova HBŽ-a Mario Lovrić.

Javna nabavka je bila raspisana 22. siječnja, a Ministarstvu unutarnjih poslova ove županije su dostavljeni uzorci uniformi s certifikatima institucija, te su obavljena i laboratorijska ispitivanja materijala u Zagrebu gdje je utvrđeno da zadovoljavaju tehničke zahtjeve.

Naravno da nas je zanimalo gdje po tom pitanju stoji Županija Zapadnohercegovačka, a iz MUP-a Županije Zapadnohercegovačke smo dobili kratak odgovor.

O                                                                      bilježja propisana Uredbom

Vezano za Vaš upit ovim putem Vas obavještavamo da Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke kontinuirano nabavlja uniforme za svoje policijske službenike, te da se na uniformama nalaze ona obilježja koja su propisana Ustavom Županije Zapadnohercegovačke i drugim zakonskim odredbama, izjavili su za naš portal iz MUP-a ŽZH.

Gdje je zapelo s nabavkom novih standardiziranih uniformi, pravo je pitanje. Mada, nije neuobičajeno da u našoj državi sve kasni, pa tako je i u ovom slučaju.

Jedinstvena policijska uniforma sastoji se od osnovne policijske uniforme (klasične i radne uniforme), uniforme za kriminalističku policiju, uniforme za specijalne policijske jedinice i jedinice za specijalističku podršku, kao i za jedinice drugog naziva koje obavljaju poslove iste vrste (radne i taktičke uniforme), uniforme za interventnu policiju i za jedinice drugog naziva koje obavljaju poslove iste vrste, svečane policijske uniforme, policijske uniforme za rad u inostranstvu, te dodatnih dijelova policijskih uniformi.

Kako je ranije istaknuto iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, proces samog usuglašavanja bio je dugotrajan (mada na kraju opet nije usuglašen), a očito je i da će proces same nabavke također potrajati. 

Ovdje možete pogledati kompletnu Uredbu

 
index Instagram400x230 youtube