FBiH: Uskoro na snagu stupa zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima

Potpuna primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje stupa na snagu u četvrtak, 13. lipnja.

Implementacija Zakona počela je donošenjem Pravilnika o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja objavljenim u Službenim novinama Federacije BiH.

Zakon donosi značajne promjene u regulaciji pušenja u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima širom Federacije BiH, a Pravilnik pruža jasne smjernice i precizira uvjete koje je potrebno ispuniti kako bi se ispoštovale zakonske odredbe.

Kakve promjene stižu ugostiteljskim objektima?

Pravilnik dijeli ugostiteljske objekte na one do i više od 50 metara kvadratnih, i unosi razliku između objekata u kojima se služi hrana i piće i isključivo piće. Slijedom toga, razlikuju se i uvjeti koje je potrebno ispuniti u skladu s novim zakonskim odredbama o zabrani pušenja.

Vlasnici objekata površine do 50m² u kojima se služi samo piće mogu odlučiti hoće li će objekt biti pušačkog ili nepušačkog tipa. Ako se dozvoli pušenje, prostor će biti potrebno opremiti sustavom ventilacije i filtracije zraka, kao i uređajem za mjerenje i prikazivanje podataka o podtlaku.

U objektima gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjena upotreba tehnologije zagrijavanja duhana, te vlasnici objekata ne moraju vršiti preinake prostora.

Za vlasnike objekata većih od 50m² u kojima se služi samo piće ili se pored pića služi i hrana, Pravilnik predviđa obavezne mjere koji trebaju poduzeti kako bi se osiguralo poštovanje zabrane pušenja. Mjere, između ostalog, uključuju fizičko odvajanje prostora za pušenje koji ne smije biti manji od 10m², niti veći od 20% ukupne površine prostora, zatim opremanje prostora sustavom ventilacije i filtracije zraka.

Također, unutar pušačke zone ne smije biti postavljen šank niti se smije služiti hrana. U zonama gdje je zabranjeno pušenje nije zabranjeno korištenje tehnologije zagrijavanja duhana.

Za objekte manje od 50m² u kojima se služi hrana i piće, pušenje je u potpunosti zabranjeno. Upotreba tehnologije zagrijavanja duhana nije zabranjena, a od vlasnika objekata se ne zahtijevaju preinake prostora.

Što ako gost ne poštuje zabranu pušenja?

Zakonodavac je vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavio razdoblje od šest mjeseci za prilagodbu poslovanja novim zakonskim odredbama. Proces će se odvijati pod budnim okom Federalne i županijskih uprava za inspekcijske poslove.

Pored obaveznih mjera, Zakonom su određene i novčane kazne za sve one koji ne budu poštovali zakonske odredbe, čija primjena počinje nakon isteka polugodišnjeg roka prilagodbe, međutim odredbe o zabrani pušenja i kažnjavanju fizičkih osoba kreće stupanjem na snagu ovog Pravilnika.

Tako će se novčanom kaznom od 100 KM kaznit će se svaka fizička osoba za kršenje odredbe o zabrani pušenja. Provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora.

U prostorima i mjestima gdje je pušenje zabranjeno, ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela. U slučaju da osoba ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je osobu opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostor.

Pravne osobe suočavaju se s kaznom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorne osobe mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 KM, priopćeno je iz Gospodarske komore FBiH.

 
index Instagram400x230 youtube