Izaslanstvo NATO-a stiglo u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primili su u četvrtak članove Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje je predvodio zamjenik generalnog tajnika NATO-a Mircea Geoană.

Izražavajući dobrodošlicu gostima, Komšić i Bećirović rekli su da je ovaj posjet članova NAC-a velika podrška za Bosnu i Hercegovinu i izvrsna prilika za jačanje suradnje BiH i NATO-a.

Istaknuli su da su članovi NAC-a donijeli ohrabrujuće poruke za sve ljude u BiH da NATO daje punu podršku i da je posvećen suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, da nastavlja podršku Bosni i Hercegovini i da je stabilnost BiH i u interesu Sjevernoatlantskog saveza.

Izraženo je uvjerenje da je ovo jedan od najvažnijih i najuspješnijih sastanaka za Bosnu i Hercegovinu u ovoj godini. Naglašeno je da Bosna i Hercegovina nastavlja suradnju s NATO-om, uz konstataciju da bi ona trebalai brža i obimnija.

Potvrdili su da su euroatlantske i EU integracije, uz razvoj dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne saradnje, prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine u cilju uključivanja Bosne i Hercegovine u moderne europske, političke, ekonomske i sigurnosne integracije.

Zamjenik generalnog tajnika NATO-a Mircea Geoană poručio je da NATO ostaje čvrsto opredijeljen za suradnju s Bosnom i Hercegovinom u očuvanju njenog mira i stabilnosti. Istaknuo je da i nedavni posjet generalnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga potvrđuje koliku pažnju NATO posvećuje Bosni i Hercegovini, ali i cijelom zapadnom Balkanu.

 
index Instagram400x230 youtube