Otvorena Međunarodna znanstveno-stručna konferencija 'PR, Media & Sports Days'

Trodnevna Međunarodna znanstveno-stručna konferencija PR, Media & Sports Days s područja odnosa s javnošću, integrirane komunikacije i medija otvorena je u srijedu na Sveučilištu u Mostaru.

Tema ovogodišnje konferencije je utjecaj umjetna inteligencija u području odnosa s javnošću, medija i sporta.

Po riječima dr. sc. Marijana Primorca, predsjednika Organizacijskoga odbora, na osmom izdanju ove konferencije sudjeluje preko 30 izlagača koji će u pet panela i pet sekcija predstaviti svoje radove i istraživanja iz područja odnosa s javnošću, medija i sporta. Tu je i studentska sekcija, te kao novost na konferenciji, sekcija poster prezentacije na temu umjetne inteligencije.

Prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, na svečanosti otvorenja kazao je kako je cilj Konferencije poticanje znanstvenoga razvoja i afirmacija pozitivnih društvenih vrijednosti.

- Konferencija je zamišljena kao platforma na kojoj donosimo nove vrijednosti, proširujemo ideje i spoznaje, a primarno zbog sveučilišnih studenata, jer upravo participacija studenata, njihove sesije čine, rekao bih, konkurentnu razliku, i čine ovu konferenciju različitom - istaknuo je rektor Tomić.

Također, značaj Konferencije je što sudjeluje veliki broj znanstvenika čiji će radovi biti publicirani u sveučilišnom časopisu.

Osvrćući se na ovogodišnju temu Konferencije, rektor Tomić je naglasio da SUM želi biti lider u području informacijskih tehnologija i digitalne transformacije društva te da mostarsko sveučilište na umjetnu inteligenciju gledao kao na šansu, a ne prijetnju.

O temi „AI i PR: nova era kreativnosti?“ u uvodnom je izlaganju govorio prof. dr. sc. Tomislav Volarić, pomoćnik rektora Sveučilišta u Mostaru za informacijske tehnologije i inovacije.

Po njegovim riječima, tema umjetne inteligencije već je dvije godine u žarištu pozornosti javnosti, a izbor te teme za ovogodišnje izdanje PR konferencije SUM pokazuje koliko je digitalno spremno i koliko ide u digitalnu transformaciju.

 - Samom temom ovogodišnje konferencije pokazujemo društvenu odgovornost. Umjetna inteligencija je sveprisutna i bitno je regulirat to područje te medijski osvješćivati i educirati ljude – zaključio je Volarić.

Ovogodišnji međunarodni suorganizatori Međunarodne znanstveno-stručne konferencije PR, Media & Sports Days su Fakultet za audiovizualne medije i kreativne tehnologije Sveučilišta primijenjenih znanosti Inland Norveška i Sveučilište Sjever iz Republike Hrvatske.

Prof. dr. Ivona Čulo, pročelnica Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo sa Sveučilišta Sjever iz Republike Hrvatske, ocijenila je iznimno važnom suradnju s mostarskim sveučilištem budući da i oni imaju dva studija: Odnosi s javnostima i Odjel za komunikologiju, novinarstvo i medije.

- Ovogodišnja tema je izrazito važna jer gledamo u budućnost i pokušavamo naći načine kako je na najbolji način primijeniti u onome čeme se mi kao struka i ljudi bavimo te pripremiti studente za ono što ih čeka na budućim zanimanjima - navela je prof. dr. Čulo.

Kako je ranije najavljeno, na marginama konferencije održat će se i predstavljanje knjige autora prof. dr. sc. Tomislava Volarića i prof. dr. sc. Borisa Crnokića sa Sveučilišta u Mostaru „Umjetna inteligencija u obrazovanju i robotici“ te radionica „Alati umjetne inteligencije u odnosima s javnošću“, koju će voditi Hrvoje Ljubić, voditelj Centra za umjetnu inteligenciju Sveučilišta u Mostaru.

Drugog dana konferencije predstavit će se i posebno izdanje časopis "South Eastern European Journal of Communication" koje je posvećeno stotoj obljetnici objave knjige „Kristaliziranje javnog mišljenja“, autora Edwarda L. Bernaysa.

 
index Instagram400x230 youtube