SUM i Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH nastavljaju uspješnu suradnju prema digitalno zrelom društvu

Pomoćnik rektora za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Tomislav Volarić i generalni tajnik Vijeća ministara BiH Robert Vidović razgovarali su u Sarajevu o razvijanju zajedničke vizije razvoja digitalnog društva, visokoobrazovnih i istraživačkih infrastruktura u Bosni i Hercegovini u skladu sa sporazumom o suradnji zaključenim 2019. godine, kao i prethodnim razgovorima održanim u sklopu MoStart konferencije.

Tijekom susreta istaknuta je važnost intenziviranja suradnje u ovom području s drugim sveučilištima/univerzitetima, s obzirom na proces digitalizacije i reforme javne uprave u području IT-a, koji će svakako iziskivati umreženost i suradnju sa znanošću. Ukazano je na mogućnosti nastavka suradnje na području informatizacije i digitalizacije s ciljem otvaranja novih mogućnosti za poboljšanje učinkovitosti i kvalitete usluga u javnoj upravi.

Profesor Volarić predstavio je Digitalnu strategiju Sveučilišta u Mostaru, čija je misija stvaranje digitalno zrelog društva, a kako bi se ta misija ispunila, potrebno je stvarati visokokvalitetne stručnjake u ovom području, u čemu sveučilišta i univerziteti imaju ključnu ulogu.

Sugovornici su se složili da se jedino sinergijom svih sudionika može stvarati okruženje u kojem će BiH postati digitalno zrelo društvo koje svojim građanima i zajednici daje vrhunsko digitalno iskustvo za učenje, istraživanje, suradnju i rad, podržavajući zajednicu i pojedinca u razvoju svojih punih potencijala. Pored suradnje s drugim univerzitetima, naglašena je i važnost stvaranja akademske i istraživačke mreže u Bosni i Hercegovini koja će omogućiti brži i koordiniraniji napredak prema digitalnom društvu.



 
index Instagram400x230 youtube