Pozder: Betoniranje obala, gradnja na obalama, zatrpavanje vodotokova otpadom na kraju dođe na naplatu

Prošlo je nešto više od mjesec od imenovanja nove Vlade Federacije, a građani nakon osam godina su dobili novu izvršnu vlast od koje očekuje rješavanje problema i napredak društva.

Nasiha Pozder, ministrica okoliša i turizma FBiH u emisiji Rezime kazala je da je u ministarstvu zatekla stanje kakvo je i očekivala.

 Imamo dosta zastarjelih zakona i propisa, dosta onih koji u ladicama čekaju već dugo da se usvoje ili obnove. Obradovalo me da sam dočekala da imamo Strategiju zaštite okoliša. To je zajednički krovni dokument koji će usmjeriti da imamo zajedničke ciljeve. Ovaj strateški dokument FBiH je u parlamentarnoj proceduri i tek se treba potvrditi  kazala je.

Naglašava da je čovjek jako puno kriv za poplave, ali i druge prirodne nedaće.

 Graditi na obalama rijeka na način kako nije zakonski regulirano, sankcije moraju da uslijede. Zapravo, sankcije vrlo često ne uslijede ili nisu prikladne. A kada se dogodi tako nešto onda tražite odštetu. Betoniranje obala, gradnja na obalama, zatrpavanje vodotokova otpadom na kraju dođe na naplatu. Ne smijemo zaboraviti ni na klimatske promjene  kazala je za FTV.

Ministrica Pozder ističe kako inspekcija mora biti jači i kapacitiraniji mehanizam na terenu.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 05 Lipanj 2023 15:05
 
index Instagram400x230 youtube