Održana prva stručna konferencija o radu s djecom s teškoćama u razvoju na SUM-u

Na Filozofskom fakultetu Sveučilište u Mostaru i Fondacija don Carlo Gnocchi održali su prvu stručnu konferenciju o radu s djecom s teškoćama u razvoju „The care of children with disability: an interdisciplinary approach in rehabilitation. The experience of Don Carlo Gnocchi Foundation“.
 
"Cilj konferencije je pružiti mogućnost studentima da vide praksu istaknutih stručnjaka iz Fondacije don Carlo Gnochhi. Na današnjoj konferenciji imamo 45 stručnjaka iz svih dijelova BiH koji su imali priliku razmijeniti svoja znanja i iskustva“, rekla je prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a Sanja Bijakšić te dodala kako SUM šalje poruku kako im je briga o djeci s teškoćama u prvom planu.

Predsjednik Fondacije Vincenzo Barbante je kazao kako je bitna suradnja između SUM-a, Fondacije don Carlo Gnocchi i centra „Marija - Naša nada“ iz Širokog Brijega u kojem su prisutni kao suradnici 20 godina.

„Pored naših projekata u Italiji, djelujemo i izvan nje, a osim brige za djecu, odrasle i starije imamo i znanstveno-istraživačke timove koji doprinose da naša usluga uvijek bude unaprjeđena. Upravo ti znanstveno-istraživački timovi i naše iskustvo u tome polju je ono što namjeravamo i uspješno prenosimo u druge zemlje“, naglasio je Barbante.

Stručna suradnica u Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH Naida Spužević poručila je kako je potrebno kontinuirano raditi na ostvarivanju jednakih prava za sve.

„Institucija ombudsmana kontinuirano radi na ostvarivanju svih jednakih tretmana s obzirom da je BiH ratificirala niz dokumenata za ostvarivanje jednakog pristupa bez bilo kakvog oblika diskriminacije. Radimo i na tome da probudimo svijest građana da se ovdje ne radi o nikakvoj socijalnoj zaštiti, već o osnovnim ljudskim i građanskim pravima“, naglasila je Spužević.

Prva dva dana konverencije 29. i 30. ožujka bila su namijenjena studentima sa studija Logopedije, Psihologije i Socijalnog rada s Filozofskog fakulteta, studentima studija Edukacijske rehabilitacije i Pedagogije s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti te studentima s Fakulteta zdravstvenih studija smjer Fizioterapija, kao i studentima Medicinskog fakulteta te su kroz ovakve oblike međunarodne suradnje dobili dodatne informacije i znanja kako bi sutra bili što konkurentniji.

Sponzor radionice i stručne konferencije je Ottobock. Ottobock je 1919. godine osnovao protetičar Otto Bock koji je početkom 20. stoljeća promijenio način na koji su se tada radile ortotičke opskrbe. Danas je Ottobock vodeća svjetska kompanija za razvoj i proizvodnju ortopedskih pomagala: Proteza i ortoza, invalidskih kolica i materijala. Razvijaju i proizvodi opremu i alate za ortopedsku tehniku i rehabilitaciju te plastične mase.

Odijelo Exsopulse Mollii Suit tvrtke OttoBock iz temelja mijenja područje liječenja neuroloških stanja. To  je prvo neuromodulacijsko odijelo na svijetu koje se temelji na načelu recipročne inhibicije i osigurava opuštanje spastičnih mišica, a istodobno omogućava aktivaciju slabih mišića. Glavna skupina pacijenata je multipla skleroza, cerebralna paraliza , moždani udar i ozljede leđne moždine.

 
index Instagram400x230 youtube