„Uloga znanosti u procesu integracija Bosne i Hercegovine“ naziv je šeste konferencije neumskog ciklusa

Šesta međunarodna znanstveno-stručna konferencije pod nazivom „Uloga znanosti u procesu integracija Bosne i Hercegovine“ održat će se u Neumu 20. travnja 2023. godine u organizaciji Sveučilišta u Mostaru,

Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, Sveučilišta u Zagrebu dok su suorganizatori Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Sveučilište Sjever i Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku.

Šesta međunarodna znanstveno-stručna konferencije okupit će istaknuta imena, stručnjake i akademike iz domaćega i međunarodnoga prostora te, kao takva, konferencija predstavlja izuzetno jedinstven međunarodni akademski događaj. Kroz dva panela cilj konferencije je približiti i ujediniti sudionike u elaboraciji znanstveno-utemeljenih koncepcija koje tematiziraju analogiju, povezivanje i približavanje institucionalnih i društvenih formi s ciljem postizanja veće kompatibilnosti BiH i EU.

Prvi panel „Europski istraživački prostor i europski prostor visokog obrazovanja u svjetlu integracija Bosne i Hercegovine“ ima za cilj predstaviti standarde i relevantne politike EU u području istraživanja i visokog obrazovanja u kontekstu imperativa integracija BiH i unapređenja kompatibilnosti bosanskohercegovačkog društva s europskim, dok je cilj drugog panela „Potencijal Bosne i Hercegovine u području istraživanja i inovacija“ sagledati stanje i perspektive postojećih znanstveno-istraživačkih kapaciteta u BiH u području istraživanja i inovacija.

Europski istraživački prostor doprinosi jačanju istraživanja i inovacija u promociji EU besplatnih cirkulirajućih istraživača i znanja i usklađivanja nacionalnih istraživačkih politika i programa. Europski prostor visokog obrazovanja je inicijativa formalno pokrenuta 2010. na Ministarskoj konferenciji u Budimpešti i Beču s ciljem intenziviranja suradnje između visokoškolskih ustanova čime bi se osnažila međunarodna konkurentnost europskih sveučilišta u odnosu na sveučilišta u drugim dijelovima svijeta.

Na visoko obrazovanje u Europi utječe globalna potražnja za visokokvalitetnim obrazovanjem, istraživanja i inovacije, tržište rada koje se brzo mijenja, demografski trendovi, klimatske promjene i tehnološka utrka. Obrazovanje i osposobljavanje najbolji su način ulaganja u budućnost Europe.

POZIV ZA DOSTAVU RADOVA

UPUTE ZA AUTORE

 
index Instagram400x230 youtube