Kazne ugostiteljskim objektima zbog neizdavanja fiskalnih računa u zapadnoj Hercegovini

Više ugostiteljskih objekata na području Županije Zapadnohercegovačke kažnjeno je zbog neizdavanja fiskalnih računa, tj. zbog varanja gostiju kojima naplate puni iznos sa cjenovnika s PDV-om i države BiH kojoj izbjegnu plaćanje poreza i taj novac zadrže za sebe, odnosno "keš trpaju u džep".

Nedavno su rješenjima Županijskog suda u Širokom Brijegu, nakon žalbe mjerodavnog tijela Financijske uprave za inspekcijske poslove preinačena Rješenja Općinskog suda u Širokom Brijegu u dijelu odluke o prekršajnoj sankciji, na način da se umjesto ranije izrečenih novčanih kazni u iznosu od 300,00 KM, okrivljenoj M. S. kao odgovornoj osobi u Caffe bar Ferrari, okrivljenoj B. Š. kao odgovornoj osobi u UR Caffe bar K2 i okrivljenom T. K. kao odgovornoj osobi u SUR Caffe bar Grand izriču novčane kazne u iznosu od 3.000,00 KM, priopćeno je iz ovog suda.

Izrečena je i novčana kazna u iznosu od 1.500,00 KM za LJ.S. iz Širokog Brijega zbog neevidentiranja ostvarenog prometa preko fiskalnog uređaja uz obvezu nadoknade troškova prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 20,00 KM. Županijski sud njezinu žalbu je odbio, a kaznu potvrdio.

Također, izrečena je novčana kazna pravnoj osobi STRIPS d.o.o. Posušje u iznosu od 5.000,00 KM zbog neprijavljivanja i neosiguranja radnika, a žalba iste je također odbijena.

Inače, brojne kampanje su provedene, kako u BiH tako i u susjednim zemljama, "bez računa se ne računa" kojima se pokušava osvijestiti građane o važnosti uzimanja računa pri svakom plaćanju, jer to je jedino jamstvo da će vaš pošteno zarađeni novac završiti u proračunu.

 
index Instagram400x230 youtube