Novi MR uređaj uskoro u funkciji u SKB-u Mostar

Ovih dana u SKB-u Mostar se završava montiranje novog MR uređaja.

Kako je za Pogled.ba rekao ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić, ovaj proces se trebvao dogoditi još u siječnju, ali zbog niza okolnosti, tek sada se sve privodi kraju. -Počev od problema i ograničenja zbog korone, do niza drugih problema, tek ovih dana ćemo staviti u pogon drugi MR uređaj. Očekujemo da će se ubuduće znatno manje čekati na snimanje nego je to sada slučaj i ovaj uređaj će svakako poboljšati kvalitetu naše usluge. Ono što je možda najvažnije jest činjenica da ćemo od sada, zahvaljujući novom MR uređaju, moći raditi i MRI snimanje srca – rekao je Kvesić za Pogled.ba.

Predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju SKB Mostar doc. dr.sc. Vedran Markotić rekao nam je kako će novi MR uređaj biti pušten u pogon u dogledno vrijeme, ovisno o tehničkim i sigurnosnim uvjetima koje zahtijeva instalacija ovakvog uređaja.

-“Novi” magnet će osigurati od ranije nedostatne termine za MR pretrage te će se liste čekanja kroz nekoliko mjeseci time reducirati  u vremenskom odmaku sličnom u vrijeme kad je Klinički zavod za  radiologiju funkcionirao s dva MR uređaja – ističe Markotić. 

Kaže kako je trenutna lista čekanja za MR pretrage jeste od jednog do sedam  mjeseci, ovisno o vrsti MR pretrage koja se radi, a u budućnosti bi liste čekanja trebale biti znatno kraće. 

Našeg sugovornika smo pitali je li točno da snimanja magnetom u SKB-u Mostar se rade u samo jednoj smjeni, što je Markotić odlučno opovrgnuo. 

-Snimanja na MR uređaju 3T rade se u dvije smjene radnim danima,  kao i subotom prijepodne, što znači da se radi punim mogućim  kapacitetom na jednom uređaju – naglašava Markotić, što jasno govori kako liste čekanja nisu toliko velike jer netko u SKB-u Mostar neće da radi ili što se također moglo čuti, zbog toga što se na ovakav način pacijenti šalju prema privatnim poliklinikama na snimanja. 

Prvog čovjeka radiologije smo pitali i hoće li biti problema sa kadrovima jer novi magnet zahtjeva i stručni tim koji svakodnevno treba raditi desetine snimanja. 

– Broj specijalista kliničke radiologije i radiodijagnostike  reduciran je za ukupno 5 u posljednjih godinu dana, a zbog osobne  odluke pojedinih kolegica i kolega i odlaska na rad u druge ustanove u  BiH i izvan BiH. Slijedom toga, informirane su sve nadležne institucije i rukovodstvo  SKB Mostar, te su u međusobnoj suradnji i komunikaciji poduzete sve potrebne mjere da se osigura nesmetan rad Zavoda, a što je razvidno jasno iz volumena posla koji se obavlja na Zavodu posljednjih godinu  dana. Broj inženjera medicinske radiologije i ostalog osoblja na zavodu nije se znatno mijenjao posljednjih godina i zadovoljava sve potrebe za nesmetan rad – zaključio je Markotić u izjavi za Pogled.ba. 

 
index Instagram400x230 youtube