Poslodavci u FBiH traže da ne budu odgovorni za ozljede na radu

Za ozljede na radu u Federaciji BiH više neće biti odgovoran poslodavac, a umjesto dosadašnja 42 dana, snosit će troškove za tek 15 dana bolovanja svojih djelatnika, piše Večernji list BiH.

Riječ je o nacrtu izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju koji su prije nekoliko dana, na prijedlog Ramiza Karića, usvojili zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, međutim, da bi zaživio, treba biti usvojen i u Domu naroda FBiH.

Navedene izmjene zakona inicijativa su poslodavaca koji smatraju kako im trenutačna plaćanja, odnosno troškovi radnika na bolovanju otežavaju poslovanje. Ako bi zaživjele, dodatno bi se opteretili zavodi zdravstvenog osiguranja.

Bolovanja i praksa u EU

Inicijativa za usvajanje navedenih izmjena zakona krenula je još prije godinu dana, a prijedlog zakona je krajem prošle godine upućen u proceduru. Glavni naglasak navedenog zakonskog rješenja je na tome da se broj dana bolovanja radnika koji idu na teret poslodavca smanji s 42 dana, koliko je radniku zajamčeno trenutačnim zakonskim rješenjem, na 15 dana plaćene odsutnosti zbog bolesti, nakon čega bi Zavod zdravstvenog osiguranja preuzeo isplatu naknada radnicima.

Predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović upozorio je kako je riječ o praksi velikog broja europskih zemalja, gdje poslodavci nemaju obveze prema radnicima na bolovanju. - Većina europskih zemalja nema ni jedan dan bolovanja na teret poslodavca.

Dakle, od prvoga dana kad radnik ode na bolovanje plaća ga Zavod zdravstvenog osiguranja zato što se plaćaju doprinosi. Imamo četiri zemlje u kojima su to 42 radna dana. To su Njemačka, Austrija, Hrvatska i Federacija BiH, recimo tri i pol zemlje - istaknuo je Smailbegović obrazlažući zahtjev poslodavaca. Uputio je i na zloupotrebe sustava kada su u pitanju bolovanja. Prema njegovim riječima, presjek bolovanja u većini europskih zemalja je šest i pol dana godišnje, dok je taj prosjek u Sarajevskoj županiji 22 dana godišnje.

Na razini FBiH taj postotak je 13 posto, odnosno gotovo 25 radnih dana godišnje. - Mi nismo bolesna nacija i ovdje je riječ isključivo o zloupotrebi bolovanja. I ovaj članak ide prema smanjenju zloupotrebe bolovanja tako da jednostavno čitav taj sustav, koji odobrava bolovanje, mora shvatiti da će plaće, koje se daju tim radnicima, ići na teret zavoda, odakle i oni dobivaju plaće te neće ići na teret kompanija - kazao je predsjednik Udruge poslodavaca Federacije BiH.

Mogućnost povećanja plaća

Direktor Udruge poslodavaca Federacije BiH Mladen Pandurević smatra kako navedene izmjene zakona neće ići na štetu radnika. - Ako dođe do ovog poteza, stvara se mogućnost da se 15% povećaju sve plaće - kazao je Pandurević. Kada je riječ o drugoj izmjeni, ona je, smatraju radnici, neprihvatljiva, dok poslodavci u njoj ne vide ništa sporno.
Što više, inzistiraju da ona zaživi. Naime, članak 2. predložene izmjene zakona ističe kako su ozljede na radu "dio rizika obavljanja poslova i radnih zadataka te se ne mogu izbjeći, ali je potrebno naglasiti da, u tim slučajevima, poslodavac nije odgovoran".

Prema trenutačnom zakonu, u slučaju ozljede na radu poslodavac plaća cjelokupne troškove liječenja za tog radnika te bolovanje u stopostotnom iznosu plaće dok mu povjerenstvo ne odredi stupanj invalidnosti i ne vrati ga na posao. I u ovom slučaju poslodavci traže da teret bolovanja snose zavodi zdravstvenog osiguranja.

 

 
index Instagram400x230 youtube