Crveni križ ŽZH: Okrugli stol o trgovini ljudima

Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s USAID-om organizira okrugli stol na temu ”Zaštitimo žrtve trgovine ljudima” koji će se održati u ponedjeljak, 4. srpnja 2022. godine u 16:00 sati u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Predavanje će održati psihologinja dr. sc. Kristina Sesar, izv. prof.

U cilju podizanja svijesti javnosti te potencijalnih žrtava trgovine ljudima, Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s USAID-om organizirat će javnu kampanju, okrugle stolove, online radionice i sl.

Kroz te aktivnosti će se nastojati podići svijest u društvu te kod potencijalnih žrtava trgovine ljudima na prijavljivanje vlastite situacije.

Prema dostupnim podacima u proteklih pet godina nije zabilježen slučaj kaznenog djela koji ima obilježja trgovine ljudima u smislu Kaznenog zakona FBiH na području Županije Zapadnohercegovačke. Iz navedenog se može zaključiti da je teško dokaziva povezanost iskorištene žrtve te organizatora kriminalne aktivnosti što rezultira prekršajnom, a ne kaznenom odgovornosti.

Zbog svega navedenog može se zaključiti da žrtve kriminalnih aktivnosti u smislu podvođenja na prosjačenje nisu dovoljno upoznate o vlastitim pravima, te prešućuju stanje u kojem se nalaze. U svrhu jačanja svijesti o značaju prevencije trgovine ljudima, načinu prepoznavanja potencijalnih žrtava trgovine ljudima te prijave moguće kriminalne aktivnosti, ohrabrivanje potencijalnih žrtava trgovine ljudima na prijavljivanje vlastite situacije.

Cilj nam je istražiti koliko je javnost informirana o trgovini ljudima, pa smo napravili kratki upitnik kako bi imali uvid o poznavanju ove problematike. Zamolili bismo vas da ga ispunite i pomognete nam u prikupljanju informacija, navode iz Crvenog križa ŽZH.

Ispunjavanje upitnika je u potpunosti anonimno.

plakattrgovina.jpg

 
index Instagram400x230 youtube