FHMZ objavio prognozu: Kakvo nas ljeto očekuje

Proizvodi SEEVCCC-a (Virtualni centar za klimatske promjene za jugoistočnu Europu), FHMZ-a (Federalni hidrometeorološki zavod) kao i drugi prognostički materijali europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu ukazuju da bi srednja temperatura zraka ovog ljeta trebala biti iznad normale, a koja se odnosi na period 1981.-2010. godina.

Vjerojatnoća ostvarenja ove prognoze je umjerna do velika i iznosi oko 60 posto. Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se u srpnju.

Iako se tijekom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, i minimalno dva toplotna vala, u navedenom periodu nisu isključeni i kraći periodi s prodorima svježijih zračnih masa sa sjevera kontinenta.

U poređenju s istim periodom prošle godine, ljeto 2022. godine trebalo bi biti malo svježije.

Dostupni prognostički materijali upućuju da bi ukupna sezonska količina padavina trebala biti manja u odnosu na prosjek uz umjerenu vjerojatnost prognoze. Padavine će biti nejednako raspoređene, što znači da se očekuju duža sušna razdoblja ali i periodi s izraženijim pljuskovitim padavinama.

Na jugu zemlje u ljetnom periodu ukupne količine padavina su znatno manje u odnosu na ostatak zemlje tako da nije isključena mogućnost izostanka padavina na mjesec dana ali i na duži vremenski period, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 
index Instagram400x230 youtube